Андріївський узвіз: історія однієї з найдавніших вулиць Києва

Андріївський узвіз: видатні пам'ятки та історія
Unsplash

Андріївський узвіз сьогодні: місце, куди обов'язково потрібно піти у Києві.

Поділитися:

Однією з найвідоміших вулиць всієї України є столичний Андріївський узвіз. Найколоритніше місце Києва, що віддавна слугує зв'язковою ланкою між історичним Верхнім містом та Нижнім (Подолом), уже закарбувалося у свідомості киян та гостей столиці як мистецька та туристична принада столиці. Розповідаємо детальніше про історію унікального місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 нетипових місць Львова, які варто відвідати

Андріївський узвіз: історія відомої вулиці Києва

Верхня частина Андріївського узвозу виникла на давньому шляху, який вже з часів Київської Русі з'єднував Старий Київ (відомий як Гора) і Поділ, проходячи між пагорбами Андріївської (також відомої як Уздихальниця) і Замкової, Хоревиці і Старокиївської гори. Назву ця вулиця, ймовірно, отримала у XVIII столітті від Андріївської церкви, не менш відомої перлини Києва.

За легендою, Дніпро колись було морем. Одного разу святий Андрій прибув до Києва та встановив хрест на вершині гори, де зараз розташована Андріївська церква, — і море миттєво відступило. У святині ніколи не було дзвонів, адже вірять — якщо зі храму пролунає передзвін, то вода затопить усе Лівобережжя.

Андріївська церква

Фото: Unsplash.com

Основна забудова здійснена в кінці XIX – початку XX ст. За часів СРСР вулицю перейменували на честь більшовика-революціонера, проте трохи більше ніж за 10 років повернули оригінальну назву. На Андріївському узвозі жили та творили такі відомі особи, як письменник Григір Тютюнник, скульптор Іван Кавалерідзе, художник Григорій Дяченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де відпочити в Україні восени: найкращі місця щоб відвідати

Андріївський узвіз сьогодні

Андріївський узвіз славиться як вулиця-музей, на якій розташовано деякі з найбільш відомих київських пам'яток. Однією з найвизначніших архітектурних споруд на Андріївському узвозі є Андріївська церква, споруджена за дорученням імператриці Катерини II, архітектурний проєкт якої був розроблений В. Растреллі. Якщо спуститися нижче від церкви, можна зайти в парк, в якому розміщені скульптури відомого майстра Івана Кавалерідзе. Зовсім недалеко від церкви розташований оригінальний пам'ятник героям п'єси Михайла Старицького "За двома зайцями", Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову. Тут же находиться одна з найзагадковіших і таємничих споруд Києва — Замок Річарда.

Звідси дерев'яними сходами можна піднятися до Замкової гори, з якої відкривається неймовірна панорама столиці. По узвозі не менш складно підійматися, аніж на гору: дорого встелена ковзькою бруківкою та має круті схили, тому не рекомендуємо прогулюватися на підборах чи у незручному взутті.

Андріївський узвіз

Фото: Unsplash.com

Тут працює "Музей однієї вулиці", присвячений історії Андріївського узвозу. Туристи та мешканці міста можуть придбати різноманітні сувеніри та предмети творчості, адже Андріївський узвіз — улюблене місце торгівлі митців.

Андріївський узвіз

Фото: Unsplash.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 туристичних місць у Карпатах, які варто відвідати кожному

Андріївський узвіз з'єднує ще два визначні місця Києва — Контрактову площу та Володимирську гірку, неподалік — Поштова то Софійські площі. Тож, крокуючи ним, ви зможете сповна насолодитися найбільшими принадами центру столиці.

Новини по темі