Чи можуть звільнити з роботи під час війни: законні підстави та можливі режими роботи

Звільнення з роботи під час війни: чи законно, які можуть бути підстави
freepik.com

Чи можна втратити роботу через неявку на робоче місце під час воєнного стану? Роз'яснення дали експерти.

Поділитися:

Через війну, обстріли населенних пунктів та вимушену міграцію багато хто втратив свою роботу. Та є й такі українці, чиї компанії продовжують працювати в умовах воєнного часу, але відвідувати робочі місця суто фізично працівники наразі не можуть. Чи в такому випадку роботодавець може звільнити працівника? Розбиралися у Центрі протидії дезінформації при РНБО, а також в Асоціації ЮрФем. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати одноразову грошову допомогу 6500 грн тим, хто втратив роботу через війну (інструкція)

Чи можна втратити роботу через прогул у воєнний час

Неявка на роботу без поважної причини називається прогулом, і за нього роботодавець має права звільнити працівника. Та чи можна говорити про прогули як такі під час війни? Експерти зазначають: в українському трудовому законодавстві не передбачено такої підстави для звільнення, як війна. Наразі відомо, що Державна служба України з питань праці наполегливо не рекомендує звільняти працівників за прогул, зумовлений воєнним станом в нашій країні. Проте це на сьогодні лише рекомендація, кожен роботодавець має право вирішувати дане питання самостійно. 

Звісно, якщо працівник вчасно повідомив причину своєї відсутності на роботі і робить все для того, щоб продовжувати працювати в якомусь прийнятному для компанії режимі, про звільнення не має йти мова. І якщо прогул був, наприклад, через воєнні дії в регіоні, то звільнення можна буде оскаржувати в суді. Але, скоріше за все, вже після завершення воєнних дій. Тому краще намагатися домовитися з працедавцем.

Важливе уточнення: якщо працівник підлягає мобілізації, то за законом йому гарантоване збереження робочого місця та середнього заробітку.

Як можна законно оформити свою відсутність на роботі 

Отже, якщо треба бути відсутнім на роботі певний час, а роботу не хочеться втратити, можна піти одним з таких шляхів:

1. Взяти одну із відпусток, передбачених законодавством.

2. Оформити дистанційну роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже доступні у Дії: тимчасовий цифровий документ на період воєнного стану та міжнародні COVID-сертифікати

Можливі режими роботи у воєнний час

Під час війни працівник та роботодавець можуть домовитися про такі варіанти режиму роботи:

Дистанційна робота – це форма організації праці, коли людина працює поза офісом з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Надомна робота – форма організації праці, за якої роботу виконує працівник за місцем його проживання. По сутфі, це одна з форм дистанційної роботи.

Гнучкий режим робочого часу – це форма організації праці, за якою допускається встановлення іншого режиму роботи, ніж зазначений у правилах внутрішнього трудового розпорядку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям відшкодують втрачене та пошкоджене під час війни майно: коли можна буде подати відповідну заявку в додатку "Дія"

Отже, висновок такий: під час війни варто зуміити домовитися зі своїм роботодавцем про місце та режим своєї роботи. Звільнення працівника з роботи за прогул у населенних пунктах, де ідуть бойові дії, можна буде оскаржувати в суді. Але краще до цього не допускати і спробувати про все домовитися. Адже ми зараз перебуваємо у однаково важкому становищі, війна вплинула на всіх, і допомога одне одному, згуртованість – це саме те, що врешті приведе нас до перемоги.

Дивіться, як отримати допомогу від держави, якщо втратили роботу через бойові дії:

Новини по темі