День осіннього рівнодення 2022: коли буде, прикмети та що не можна робити

Коли осіннє рівнодення 2022: дата свята, традиції, прикмети та заборони
Pixabay/Hassas_Arts

Коли день осіннього рівнодення у 2022 році?

Поділитися:

День осіннього рівнодення – важлива дата для астрономії та символізує початок осені. Астрономічна осінь починається в момент настання рівнодення і продовжується до зимового сонцестояння. Що цікаво, дата цього явища змінюється та залежить від певних чинників. 

Коли день осіннього рівнодення 2022 

Точну дату Дня осіннього рівнодення кожен рік визначають 1 лютого поточного року, здійснюючи необхідні небесні виміри та розрахунки. У 2000—2010 роках День осіннього рівнодення припадав на 23 вересня, з 2012 по 2044 рік у високосні роки припадатиме на 22 вересня, а у звичайні роки — на 23 вересня. Тож, у 2022 році День осіннього рівнодення настане 23 вересня о 04:03. Після того, як Сонце зробить перехід, світловий день почне скорочуватися і досягне свого максимуму 23 грудня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЦерковний календар на вересень 2022: найважливіші свята та дати

День осіннього рівнодення: історія та традиції

В Україні день осіннього рівнодення не вважається офіційним святом, однак наші пращури його поважали та шанували. Називали цей день по-різному: Таусень, Овсень, Радогощ. У цей день укладали шлюбний союз. Ця традиція почалася на честь Лади — Богині родючості та весіль. 

У Японії день осіннього рівнодення відзначають офіційно. У давніх слов’ян язичницький рік складався із двох циклів: весняно-літнього і осінньо-зимового, то відлік року відзначався відповідно до початку (день весняного рівнодення) і закінчення польових робіт (осіннього рівнодення). Дохристиянську обрядовість осіннього рівнодення пов’язують із двома божествами: Світовидом та Авсеном. Після Хрещення Русі та календарної реформи на території України осіннє рівнодення наблизилося до дати Різдва Пресвятої Богородиці (Другої Пречистої).

Традиційно в Україні вважалося, що треба спостерігати за прикметами та проводити цей день якомога веселіше, було заведено влаштовувати яскраве та веселе свято. Звичаї та обряди в цей період мали сезонний характер. У дохристиянські часи наші предки в день осіннього рівнодення підносили знак подяки богам за достаток і врожай, а також відвідували кладовища і прикрашали могили. У День осіннього рівнодення влаштовували свято врожаю та починали готуватися до зими.

Осіннє рівнодення 23 вересня: народні прикмети

► Мало горобини – до сухої осені, багато – до дощової.
► Хороший урожай горобини – до морозної зими.
► Горобина, зірвана в цей день, захистить від нечистої сили і застуди.
► Щоб домовик сіно не псував, кілька ягід висипали на сінник.
► Гілочка горобини на столі – на щастя в домі.

Що не можна робити на День осіннього рівнодення

►не можна сваритися

►займатися важкою фізичною працею

►лаятися

►викидати залишки їжі зі столу

►давати в борг

Новини по темі