День Святого Миколая 2023: дата, історія та традиції

Коли День Святого Миколая в Україні 2023

Коли святкують День Святого Миколая 2023 року?

Поділитися:

З 1 вересня Православна церква України перейшла на новий церковний календар, за яким змістилися звичні для нас дати церковних свят. Серед них і День Святого Миколая — улюблене свято усіх дітлахів. Коли будемо відзначати День Святого Миколая у 2023 році?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво Пресвятої Богородиці: дата, історія та традиції дня

Коли День Святого Миколая 2023

За юліанським календарем, раніше ми святкували День Святого Миколая 19 грудня. Після змін 2023 року офіційною датою тепер є 6 грудня.

День Святого Миколая 6 грудня: історія свята

Миколай Мирлікійський був заможним паном та піклувався про бідних людей. Найбільш імовірно, що традиція дарувати подарунки пішла від відомого випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим, а це унеможливлювало їх шанси на заміжжя. Миколай вирішує своїми коштами зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу таємно закидав крізь вікно в кімнату сестер по шматочку золота. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День захисників і захисниць України: дата та історія свята

День Святого Миколая: традиції

► Здавна дітям цього дня дарували бажані подарунки та особливе печиво — миколайчики. Нечемним діткам прийнято дарувати різки верби.

► Напередодні ночі на 6(19) грудня дітлахи пишуть листи з побажаннями Святому Миколаю.

► В сучасній Україні розвинулася традиція опікуватися подарунками сиротам до свята.

► До дня Миколая заведено віддавати борги. Українська приказка говорить: «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи».

Що спільного у Санта-Клауса і Святого Миколая - експрес-урок української мови, дивіться  сюжет у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Новини по темі