День святого Миколая: історія, традиції та прикмети

День святого Миколая 2022: історія, традиції та прикмети
Freepik

Коли вшановують Миколая Чудотворця в Україні та які традиції існують у цей день?

Поділитися:

У грудні віряни відзначають День пам'яті християнського святого Миколая Чудотворця. У народі це свято отримало назву День святого Миколая. Які традиції та прикмети існують у цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2022: найважливіші свята та дати

Коли День святого Миколая в Україні

В Україні День святого Миколая Чудотворця щорічно відзначають за юліанським календарем 19 грудня. У 2022 році Церква також вирішила слідувати традиційній даті святкування. 

День святого Миколая: історія свята

Микола Чудотворець або Святитель Миколай, архієпископ Мир Лікійських, прославився як великий угодник Божий. Він народився в родині аристократів приблизно в III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. З дитинства проявляв любов до Бога: вивчав Святе Письмо, вдень проводив багато часу в храмі, а вночі молився. Миколай був щедрою людиною, яка завжди приходила на допомогу. Після переїзду до міста Мира дядько-єпископ висвятив святого у священники. Коли батьки Миколая загинули, він витратив свій спадок на допомогу нужденим. Чоловік таємно приносив людям їжу, теплі речі, іграшки тощо. У народі кажуть:

«Ходить Микола по погребу,

Шукає Микола неповного,

Все, що знайде неповне,

Хоче Микола доповнити».

Одного разу люди дізнали, хто стоїть за чудесами, і обрали Миколая єпископом. За життя він зробив чимало добрих справ, завдяки чому навколо Чудотворця з’явилася велика кількість легенд. Багато добрих справ святому приписують вже після його смерті в 342 році. Наприклад, мощі Миколая нібито зцілювали хворих.

Святий Миколай спочатку був покровителем моряків, дітей, невинно засуджених, але згодом люди почали до нього звертатися з молитвою у багатьох життєвих випробуваннях. Так, святому моляться про благополуччя подорожуючих, щасливе заміжжя дочок, адже за легендою святитель таємно пожертвував гроші на посаг дочкам бідного чоловіка, щоб ті могли вийти заміж. Моляться Миколаю про позбавлення від голоду, захист від наступу чужинців, потопу, вогню і наглої смерті.

День святого Миколая традиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела в грудні 2022: календар іменин та кого будемо вітати

День святого Миколая: традиції

Які відомо, у ніч на 19 грудня святий Миколай залишає чемним дітям подарунки під подушками. Напередодні свята діти пишуть до нього листа з побажаннями та вкидають у поштову скриньку або кладуть на вікно. Чемні діти отримують подарунок, а неслухняні — різочку, яка є попередження для дитини, що потрібно подумати про свою поведінку та виправитися.

Вважається, що традиція робити подарунки на Миколая пішла з Німеччини, де напередодні свята батьки дарували дітям новий зимовий одяг. Із часом вони почали робити це таємно, вночі, аби діти вірили в чудеса святого. Згодом почали дарувати ласощі або іграшки. Подарунки клали в нові чи відремонтовані черевики, які ставили поблизу камінів, або ж в панчохи, які вішали на каміни. Згодом традиція поширилася на сусідні країни — Австрію, Нідерланди, Чехію, Словаччину, Польщу, звідки, ймовірно, перейшла на українські землі. Сьогодні у незалежній Україні образ Святого Миколая і традиції дарувати подарунки відроджуються.

До дня Миколая потрібно віддати борги. Українська приказка говорить:

"Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи".

Також на Миколая заведено миритися та прощати:

"На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі".

День святого Миколая прикмети

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи будуть вихідні на Різдво та Новий рік 2023 в Україні

День святого Миколая: прикмети

►Якщо на Миколу сліди замітає, дорозі не стояти.

►Якщо 19 грудня йде дощ, то чекайте гарного врожаю озими.

►Скільки Зимовий Микола снігу дає, то стільки Весняний Микола (6 травня) дасть трави.

►Якщо до цього дня зима була суворою, то після Миколи до Спиридона-сонцевороту (25 грудня) буде відлига.

►Мороз цього дня — до врожаю хліба й городини.

►Якщо на Миколая дороги засипле снігом, то зима буде холодною і затяжною.

Новини по темі