День Святого Миколая 2021: коли святкують в Україні

Коли день Святого Миколая в Україні у 2021: історія та традиції свята
Pexels/Laura James

Коли вшановують Святого Миколая Чудотворця в Україні у 2021 році?

Поділитися:

День Святого Миколая в Україні щороку відзначається 19 грудня. Цього дня православна церква вшановує пам'ять Святого Миколая (католицька церква вшановує Святого Миколая 6 грудня). День Святого Миколая припадає на  Різдвяний піст.

Ким був Святий Миколай

Микола Чудотворець народився в багатій родині аристократів приблизно в III столітті в місті Патара, розташованому на території Малої Азії. Коли він був ще дитиною, сім’я переїхала в портове містечко Міри, де Микола прожив до глибокої старості. З дитячих років Миколи вивчав Святе Письмо. Дні він проводив в храмі, а ночі – за молитвою.

Після смерті архієпископа Іоанна постало питання про те, хто займе його місце. Одному з єпископів приснився пророчий сон: це місце має зайняти юнак, який вранці перший відвідає храм. З першими променями сонця в храм увійшов Микола, якого згодом прозвали Чудотворцем. Святий дожив до старості та помер 6 грудня (19 грудня за старим стилем) 340 року. Вже більше 1000 років мощі Миколая Чудотворця знаходяться в італійському місті Барі. Привезли їх сюди у 1087 році моряки. 

Коли Святого Миколая

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2021: найважливіші свята та дати

День Святого Миколая 2021 — історія та традиції свята

Святий Миколай був багатою людиною і дбав про бідних. За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками. Тому вони вірять у диво, звершуване святим Миколаєм і вчаться у святого бути милосердними. Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей і студентів, моряків, торговців, і лучників. В пам'ять про милосердя святого Миколая, цього дня відзначається Міжнародний день допомоги бідним.

За переказами, традиція дарувати подарунки пішла від випадку, коли один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок приданим. За тамтешніми звичаями, вони не змогли б вийти заміж, і, якби їм не вдалося знайти роботу, то довелося б стати повіями. Миколай, дізнавшись про це, вирішує скористатись батьківським спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до хатини та щоразу закидав крізь вікно у кімнату, де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок. Також, святий Миколай бажав, ці три дівчини не знали, від кого це золото. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у грудні 2021 Україна: святкові, неробочі та скорочені дні

За іншими переказами, сусід Миколая, щоб не померти від голоду вирішив продати своїх трьох доньок в будинок розпусти. Дізнавшись про це, Миколай він вночі підкинув до них у вікно мішечок з золотими монетами.

Традиція також могла брати початок із з середньовічної Німеччини, де напередодні свята батьки дарували дітям новий зимовий одяг. З часом, це почали робити таємно, вночі, щоб діти вірили в чудеса Святого. Згодом почали також дарувати ласощі — горіхи, сухофрукти та особливі солодкі хлібці з сушеними грушами, шкільне приладдя, іграшки, які клали в нові чи начищені та відремонтовані старі черевики, які ставили поблизу камінів, чи у панчохи, які вішали на каміни. Діти вірили, що Святий саме через камін закидає у дім подарунки. Неслухняним дітям клали в'язку різок. Діти також вірили, що Миколай приходить з осликом, який допомагає йому, тому клали поруч зі своїм взуттям моркву для нього. 

День Святого Миколая: народні прикмети

►Якщо з’явився іній, то в наступному році очікується багатий врожай вівса.
►Якщо день морозний і сонячний, то буде хороший урожай.
►Скільки на Миколая снігу випаде, стільки трави навесні буде.
►Якщо зима до 19 грудня була суворою, то з цього дня почнеться відлига, яка триватиме до дня Спиридона (25 грудня).
►Якщо на Михайлів день (21 листопада) зима закує, то на Миколу розкує.

Дивіться рецепт сирного печива до дня Святого Миколая

 

Новини по темі