Держава компенсує гроші людям, які уже відновлюють зруйноване війною житло власним коштом: як і коли

Держава компенсує українцям ремонт пошкодженого під час війни житла: коли люди отримають гроші
freepik.com

Українцям компенсують ремонт пошкодженого житла

Поділитися:

Українцям, які почали самостійно відновлювати зруйноване російськими окупантами житло, компенсують витрати. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Розуміємо, що українці, які повернулись у свої домівки, прагнуть максимально швидко відремонтувати пошкодження. Тому зараз ми зосередимося на прискоренні фіксації збитків, щоб кожен, хто робить зараз ремонт за свій рахунок, розумів — держава компенсує витрати, як тільки наші західні партнери передадуть Україні заарештовані та конфісковані російські активи", — заявив прем'єр.

Наразі Міністерству розвитку громад та територій доручили в максимально стислі строки визначити єдиний документ, яким фіксуватимуться збитки щодо кожного будинку та квартири. Також уряд планує спростити порядок отримання такого документа. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ застосунку "Дія" вже можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно: інструкція

Перший етап відновлення – fast recovery. Він передбачає відновлення об'єктів, які зазнали незначних пошкоджень. Тобто ті, які можливо та доцільно ремонтувати вже зараз. Зокрема, мовиться про критичні об'єкти й об'єкти соціальної інфраструктури: 

"Держава у співфінансуванні з місцевою владою має відновити електро-, водо-, тепло- та газопостачання, а також транспортну інфраструктуру в деокупованих регіонах".

Також зараз Кабмін вже напрацьовує і плани відновлення містечок і сіл, які можуть бути деокуповані найближчим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компенсація за руйноване житло в Україні: хто може отримати, якщо власник загинув

Зареєструвати пошкодження майна можна в застосунку та на порталі Дія, також послуга доступна працівникам ЦНАП та нотаріусам, які можуть заповнювати та подавати повідомлення від імені українців або їхніх представників. Заяву може заповнити працівник ЦНАП — безпосередньо у ЦНАПі — чи нотаріус, якщо має відповідне звернення.

Як подати заявку на пошкоджене майно: інструкція

1. Перейдіть за посиланням  
2. Авторизуйтеся або зареєструйтеся на порталі
3. Заповніть форму
4. Перевірте інформацію та відправте повідомлення

Як отримати компенсацію за втрачене житло, дивіться сюжет:

Новини по темі