Переселенці, які повернулися додому, але мають зруйноване житло, будуть отримувати грошову допомогу – Мінсоцполітики

Допомога переселенцям: гроші від держави будуть отримувати ВПО, які повернулися додому, але мають зруйноване житло
freepik.com

ВПО, які повернулися на своє постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, будуть продовжувати отримувати грошову допомогу від держави на проживання.

Поділитися:

Переселенці, які повернулися у місце постійного проживання, проте не мають де жити через зруйноване житло, будуть продовжувати отримувати від держави грошову допомогу на проживання. Про це повідомляють у Міністерстві соціальної політики України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати лікарняний в умовах воєнного стану (роз'яснення МОЗ)

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Уряд ухвалив відповідне рішення, передбачене змінами до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Дія довідки ВПО

Відповідно до статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» зокрема передбачено, що дія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи скасовується, якщо особа повернулася до покинутого місця постійного проживання. Проте у Мінсоцполітики уточнюють: частина ВПО втратили житло, або воно пошкоджене настільки, що не є придатним для проживання, тому відповідно до рішення Кабінету Міністрів України у такому разі дія довідки не скасовується. А отже, виплати допомоги на проживання таким людям будуть продовжені, оскільки фактично вони залишаються переселенцями, бо тимчасово втратили можливість жити у власному житлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У застосунку "Дія" вже можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно: інструкція

Вже є механізми, як подати заявку про пошкоджене майно під час війни. Крім того, переселенці можуть звертатися за отриманням грошової допомоги від ООН

Також нагадуємо, що Уряд подовжив кінцевий термін подання заяви на грошову допомогу ВПО. В Україні як допомога переселенцям встановлені такі виплати:

3000 гривень на кожну дитину або людину з інвалідністю;

2000 гривень на кожну іншу особу.

Від учора статус ВПО та соцвиплати можна отримати онлайн через "Дію".

Дивіться відео про ініціативу у Хмельницькій області для переселенців:

Новини по темі