Глінтвейн на Різдво: оригінальні рецепти святкового напою
Рецепти приготування різдвяного глінтвейну в домашніх умовах.
Глінтвейн — гарячий алкогольний напій, який готують із суміші вина, цукру або меду з прянощами. Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у країнах Європи, традиційно вживається на різдвяних ярмарках, щоб зігрітися.
Глінтвейн до Різдва: приготування
У найпростішому варіанті для приготування глінтвейну можна використати до вина набір готових прянощів. Попри свою зовнішню примітивність такий варіант зручний для тих, хто просто не хоче докладати зусиль для добору ароматичного букета. Набір спецій для глінтвейну, у готових наборах цілком прийнятний.
Щоб приготувати правильний, смачний глінтвейн потрібно взяти червоне сухе або напівсухе неміцне вино. Вміст алкоголю не повинен бути менш як 7 %. Вино нагрівають майже до кипіння, але не кип'ятять, після чого додають прянощі і настоюють 10-15 хв.
Обов'язкові прянощі — кориця, гвоздика, тертий мускатний горіх, і ще бажано додати порізаний лимон, яблуко, цукор чи мед.
Існує два основних способи приготування глінтвейну: з водою й без.
Рецепт приготування глінтвейну з водою
У місткості кип'ятиться вода в співвідношенні 150—200 мл на 1 л вина, додаються прянощі. Спеції недовго варяться у воді, щоб вони віддали свої ароматні ефірні олії. Після цього додається цукор або мед, і тільки наприкінці — вино.
Рецепт приготування глінтвейну без води
Глінтвейн роблять за допомогою нагрівання (70~80 °C) вина разом із цукром і прянощами. Нагрівання відбувається на середньому вогні з періодичним помішуванням, після чого потрібно дати глінтвейну настоятися під кришкою 40-50 хвилин, аромат спецій розкривається поступово. Глінтвейн до кипіння не доводиться.
Рецепт глінтвейну до Різдва
- Червоне вино 300 мл
- Паличка кориці 1 шт
- Гвоздика 2 шт
- Кардамон, аніс та інші прянощі на смак
- Яблуко ½ шт
- Лимонна цедра
- Апельсин ½ шт
- Цукор на смак
Апельсин, яблуко нарізати, додати прянощі, цукор, цедру та залити вином. Нагріти на плиті, не дати закипіти і накрити кришкою, щоб настоялось. Процідити та розлити в келихи.
Глінтвейн «Зимовий»
- 1 пляшка (0,75 л) столового червоного вина;
- 1 л настою міцного чаю;
- 5-6 шт. гвоздики;
- маленьку дрібку меленої кориці;
Змішати вино із чайним настоєм в емальованому посуді й довести до кипіння.
Глінтвейн «Мокко»
- 1 пляшка (0,75 л) столового червоного вина;
- 150 гр. цукру;
- 3 чарки (близько 100 гр.) коньяку;
- 2 чашки натуральної кави.
Кава, вино, цукор і коньяк змішати й нагріти.
Глінтвейн чайний
- чайний настій — 100 гр.
- яблучний сік — 30 гр.
- абрикосовий сік (або виноградний) — 30 гр.
- цукор — 20 гр.
- коньяк або ром — 10 гр.
Змішуємо соки з цукром і додаємо міцний чайний настій. Потім закриваємо посудину кришкою й ставимо на слабкий вогонь на півгодини, але не доводимо до кипіння. Потім у розчин додаємо коньяк або ром. Найголовніше — чай завжди вливається у фруктову суміш. Можна додати ароматичні спеції (корицю, гвоздику, мускатний горіх).