Різдвяний глінтвейн: як приготувати класичний та безалкогольний святковий напій вдома
Рецепт приготування різдвяного глінтвейну в домашніх умовах.
Глінтвейн — гарячий алкогольний напій, який виготовляють із суміші вина, цукру або меду з прянощами. Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у країнах Європи. Перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі в Стародавньому Римі: тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Саме гаряче вино з'явилося в часи Середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. Традиційно вживається на різдвяних ярмарках, щоб зігрітися.
Існує два основних способи приготування глінтвейну: з водою й без.
Приготування глінтвейну з водою
У ємності кип'ятиться вода в співвідношенні 150—200 мл на 1 л вина, додаються прянощі. Спеції недовго варяться у воді, щоб вони віддали свої ароматні ефірні олії. Після цього додається цукор або мед, і тільки наприкінці — вино.
Приготування глінтвейну без води
Глінтвейн роблять за допомогою нагрівання (70~80 °C) вина разом із цукром і прянощами. Нагрівання відбувається на середньому вогні з періодичним помішуванням, після чого потрібно дати глінтвейну настоятися під кришкою 40-50 хвилин, аромат спецій розкривається поступово. Глінтвейн до кипіння не доводиться.
Прянощі краще використовувати не мелені, а цілі. Як правило, у глінтвейн додають корицю, гвоздику, лимонну цедру, аніс, мед, імбир. Можуть бути використані чорний перець, духмяний перець, лавровий лист, кардамон. Також можуть бути додані яблука, родзинки, горіхи.
Дивіться сюжет про історію глінтвейну:
Класичний глінтвейн
Інгредієнти
- Червоне вино 300 мл
- Паличка кориці 1 шт
- Гвоздика 2 шт
- Кардамон, аніс (бадьян), мускатний горіх та інші прянощі за смаком
- Яблуко ½ шт
- Лимонна цедра
- Апельсин ½ шт
- Цукор за смаком
Рецепт приготування класичного глінтвейну
Апельсин, яблуко нарізати, додати прянощі, цукор, цедру та залити вином. Нагріти на плиті, не дати закипіти і накрити кришкою, щоб настоялось. Процідити та розлити в келихи.
Фото: Pexels/Jens Mahnke
Безалкогольний глінтвейн
Інгредієнти
- Виноградний сік 3 склянки
- Вода ½ склянки
- Цедра апельсина 2 столові ложки
- Лимонна цедра 2 столові ложки
- Яблуко ½ штуки
- Родзинки 2 столові ложки
- Кориця 1 чайна ложка
- Гвоздика ½ чайні ложки
- Кардамон щіпка
- Імбир 1 г
Рецепт приготування безалкогольного глінтвейну
1. Влити в каструлю виноградний сік, додати воду і засипати решту інгредієнтів. Перемішати.
2. Поставити каструлю на слабкий вогонь, не доводячи до кипіння.
3. Дати глінтвейну настоятися 5 хвилин під кришкою та розлити по келихах.