Гречана крупа: чи так вона популярна у світі, як в Україні

Гречка в Україні та світі: наскільки популярна ця крупа за кордоном
Фото: Freepic

Хто перший винайшов гречку, та чи їдять її в інших країнах.

Поділитися:

Гречка є одним із основним компонентів багатьох українських страв: ми їмо її, запікаючи з мʼясом, додаємо в супи або в голубці, ліпимо гречаники, а можемо і просто відварити з неї гречану кашу.  Здавалося б,  українці, певно, найбільші поціновувачі даної крупи. Та хто ж насправді відкрив цей продукт світові? 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Кулінарний ребус: яку страву готувала Валентина Хамайко у "Сніданку з 1+1" (рецепт)

Гречану крупу вперше відкрили у Тибеті. Кочові народи Сходу стали вирощувати даний продукт через простоту вироблення і споживання. Гречка не є примхливою у вирощуванні рослиною і здатна проростати навіть в поганому ґрунті. Відтоді популярна і проста в приготуванні крупа дійшла і до Європи. 

Чому популярна в Україні

Гречана крупа розповсюдилась в Україні завдяки візантійцям. Звідси і назва гречка, бо прийшла від греків. А особливо значимою стравою для нашого народу стала через тяжкі історичні події, повʼязані з голодними часами. Гречка, як вже згадувалось, проста у вирощуванні крупа, нерідко рятувала українців в часи дефіциту зерна. 

Наразі гречка є однією з найголовніших страв української кухні. Майже кожна родина регулярно їсть її як кашу, а також має десяток своїх страв із гречки, наприклад гречаний суп чи гречаники. 

Де ще їдять гречку? 

Сусідня Польща гречку полюбляє. Поляки так само як і українці звикли споживати гречку в повсякденному житті. Особливою популярністю користується біла гречка. 

Чехи називають крупу досить дивно «pohanka», що читається як «поганка». Особливість такої назви має історичне підґрунтя, бо привезли на чеські землі її  татари, яких в той час називали поганцями. Тим не менш, гречану крупу чехи все одно люблять. 

В західноєвропейських країнах гречка не є популярним продуктом. Німці сприймають крупу виключно як корм, яким годують тварин. А французи надали їй статус їжі для веганів. 

На Сході - батьківщині гречки, теж не ласують крупою в повсякденні. Тут надають перевагу гречці у вигляді борошна, з якого потім роблять локшину або хліб. На додачу китайці та японці часто пʼють гречаний чай. Він є корисним делікатесом, що укріплює імунітет і поліпшує загальний стан організму. 

Чому гречка скоро набуде популярності у Європі 

По перше, за даними статистики, експорт гречки з України в інші країни значно зріс. Все через велику кількість біженців, що звикли включати гречку у свій раціон. Відповідно, попит на крупу поступово змушує європейців виставляти крупу на полиці звичайних супермаркетів. До цього гречку можна було знайти тільки в спеціалізованих магазинах. 

По друге, долучення більшої частки жителів Європи до культури здорового харчування, може позитивно повпливати на імідж гречки. Ця крупа є надзвичайно поживним і корисним повільним вуглеводом, що можна назвати дієтичним продуктом. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На що потрібно звертати увагу при виборі зефіру: поради Костянтина Грубича

Новини по темі