Не вживайте цей фрукт, якщо п'єте таблетки: лікарка попередила про серйозні ризики

Грейпфрут: лікарка пояснила, чому його не можна поєднувати з таблетками та які ризики таких дій
Freepik
Поділитися:

Американські вчені оприлюднили результати нового дослідження: згідно з отриманими даними, грейпфрутовий сік може значно змінювати дію низки лікарських препаратів, посилюючи їх ефект і збільшуючи ризик побічних реакцій.

Дослідження показало: у людей, які поєднували грейпфрутовий сік із антидепресантами, рівень препарату в крові зростав майже на 50%. Це робить дію ліків потужнішою, але й потенційно небезпечною — зростає ймовірність сонливості, головного болю, м’язових болів і навіть тромбозів.

Виявляється, навіть один келих соку здатен заблокувати ферменти у кишківнику, відповідальні за розщеплення ліків. Наслідки цього ефекту можуть тривати до трьох діб — препарати довше залишаються в організмі і потрапляють у кров не так, як зазвичай.

  1. Антидепресанти та снодійні: у поєднанні з грейпфрутом можуть викликати надмірну сонливість та психомоторні порушення.
  2. Статини (призначаються для зниження холестерину): можуть перевантажити печінку та викликати м’язовий біль, якщо поєднувати їх із соком грейпфрута.
  3. Гормональні контрацептиви: грейпфрут блокує фермент, через який розщеплюється естроген. Це може підвищити його рівень у крові та призвести до небезпечних тромбозів, особливо у жінок із групи ризику.
Грейпфрут
Freepik

Пояснення експерта

У Сніданку з 1+1 гастроентерологиня Дар’я Помазан підтвердила серйозність відкриття:

«Грейпфрут — це своєрідний бустер, який змінює активність речовин, що надходять в організм. В ньому є певні речовини, фурокумарини, які, коли надходять до нашої прикордонної служби і змінюють активність тієї речовини, що потрапляє. У більшості випадків збільшує, а це означає, що збільшує кількість побічних явищ».

Лікарка пояснила, що індивідуальна реакція залежить від активності цього ферменту, яку неможливо визначити заздалегідь — і саме тому варто утримуватися від комбінації ліків і грейпфрутового соку.

А як щодо інших цитрусових?

За словами експертки, небезпеку становлять не всі цитрусові. Основне правило — уникати гірких сортів цитрусів (зокрема, деякі види лайму й апельсинів), оскільки саме вони можуть містити речовини, схожі на фурокумарини. Але найбільш активним каталізатором залишається саме грейпфрут.

Якщо ви вживаєте грейпфрутовий сік — робіть це в інший час, не менш ніж за 3 доби до або після прийому ліків.

Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Значно покращує емоційний стан: вчені довели, що ранкова кава дійсно робить день щасливішим

Новини по темі