Хто такі токсичні люди та чому їх треба уникати

Хто такі токсичні люди та чому їх треба уникати

Після спілкування з такими людьми з’являються негативні емоції: тривога, збентеженість, почуття провини, відчуття своєї нікчемності або невиплаченого боргу.

Поділитися:

У житті є чимало джерел негативу. Іноді виникають несприятливі обставини. У таких ситуаціях важливо пам'ятати, що все – на краще, і що у вас завжди є можливість змінити своє життя. Найперше, що варто зробити – обмежити спілкування з токсичними людьми.

Як же розпізнати токсичну людину?

1. Токсична людина не зупиняється, коли хоче зробити зауваження. Вона з насолодою вас критикує, хоча може прикриватися фразами типу «я ж тобі бажаю лише добра». 

Чому вона так робить? В першу чергу тому, що сама бачить навколишній світ у сірих та чорних тонах. І цей негатив намагається виплеснути назовні. Причина такого стану може бути різна – гормональний збій, дитячі комплекси чи недоліки виховання, поганий настрій чи стан здоров’я. Все це призводить до того, що така людина скаржиться і не робить нічого, щоб змінити ситуацію, адже бачить проблему у інших, а не у собі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергетичні вампіри - чи існують вони насправді?

2. Якщо ви спілкуєтеся близько чи, наприклад, перебуваєте в любовних стосунках з токсичною особою, то ваше життя постійно наповнене драмою. Кризи, конфлікти, істерики, скандали – все це ви отримуєте сповна. Такі люди отримують задоволення від самого процесу скандалу, але після нього ще й примудряються виставити себе жертвами і звинуватити вас.

3. Все крутиться навколо них, всі неприємності трапляються тільки з ними. На думку токсичних людей все, що говорять і роблять інші люди – роблять їм на зло. Токсичні люди дуже люблять розрахунок у відносинах. Скільки ти мені – стільки і я тобі. І не дай Бог більше.

4. У спілкуванні з токсичними людьми досить легко втратити особистісні орієнтири, оскільки вони впевнені в тому, що вимагають від вас. Часто підкоритися їх вимогам простіше, ніж протистояти їм.

5. Токсичні люди збирають біль, образи і втрати. Концентрують їх у собі і постійно говорять про це. В цілому володіють негативним мисленням, і перевертають навіть позитив на негатив.

Токсичні люди в найближчому оточенні впливають на все наше життя. Вони безкінечно підкреслюють недоліки і вказують на помилки, але не заохочують розвиток і не хвалять за успіхи. Вони позбавляють нас почуття гідності і радіють нашим поразкам.

Як же жити поруч із ними?

1. Для початку треба позбутися почуття провини, яке прищеплюють токсичні люди. Почуття провини нічого спільного не має з совістю. Адже совість регулює людські відносини відповідно до норм моралі, а почуття провини пов'язане з конкретною людиною, чиї інтереси ви нібито обмежили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

2. У спілкуванні з такими людьми дотримуйтеся фактів. Звертайте їхню увагу на те, що слід зробити, щоб розв’язати проблему. Якщо така людина все більше починає злитися, припиніть розмову, дайте людині трохи прийти в себе.

3. Не приділяйте багато уваги негативним людям. Вирішуйте з ними все швидко, а якщо вам доводиться їх слухати, не ставте запитань.

4. Вчіться регулювати спілкування. Якщо вам неприємно те, що говорить інша людина, постарайтеся не звертати увагу на її слова. Зосередьтеся на позитивних і конструктивних частинах діалогу, а коли співрозмовника заносить в негатив, займіть себе думками про щось інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке бодіпозитив

Намагайтеся сприймати людей такими, якими вони є. Токсичні люди – це тільки ті, чий негатив погано на вас впливає. З такими людьми можна дружити. Це необов'язково означає, що з ними щось не так. Приймайте людей такими, якими вони є, але не дозволяйте їм впливати на вас.

Новини по темі