Істерика у дитини: що робити? 10 порад

Що робити, коли у дитини істерика

Здебільшого істерики починаються у перший рік дитини та досягають свого піку у віці 3-4 роки. Такі «концерти» найчастіше зникають до шести років.

Поділитися:

Плач, крик, катання по підлозі та розмахування ногами та руками – так найчастіше проявляються дитячі капризи. Іноді такий стан доходить до того, що діти кусаються, б'ються головою об стіну і можуть навіть заподіяти шкоди собі чи іншим. Вгамувати малюка у цю мить – справа не з легких. Єдине, що вас має втішити – істерики періодично трапляються майже у всіх дошкільнят.

Психологи кажуть, що в момент істерики діти вас не чують, тому щось доводити чи пояснювати дитині – марно. Інколи малюк свідомо використовує істерику, щоб добитися свого. І в цьому теж немає нічого жахливого – це вікова особливість дитячої психіки. Але тим більш важливо, щоб мама і тато вчинили у цій ситуації мудро і зважено. Інакше істерики у чада відбуватимуться знов і знов.

Що ж робити батькам та дорослим, читайте далі.

1. Якщо малюк влаштував істерику для досягнення бажаного – не поступайтесь. Виконуючи дитячі бажання, дорослі закріплюють таку форму поведінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських фільмів, заснованих на реальних подіях

Дитина буде і далі застосовувати істерику для досягнення бажаного. Якщо ви почнете ігнорувати такі моменти, малюк заспокоїться і зрозуміє, що це не приносить бажаної уваги та в майбутньому не варто на це витрачати сили.

2. Будьте поруч. Якою привабливою не виглядала б ідея просто вийти з кімнати, коли дитина у стані істерики, не робіть цього. Малюк у цій ситуації не зробить правильних висновків (занадто малий). А от відчути себе покинутим та самотнім – зможе. Малюк може злякатись і йому важливо знати, що ви поруч.

3. Якщо ж у дитини зараз вікова криза і капризи виникають часто, то намагайтеся не допускати провокуючих ситуацій. Дорослим слід уникати прямих вказівок, наприклад: «Одягайся, ми йдемо гуляти!» Необхідно створити для малюка ілюзію вибору: «Хочеш погуляти в парку або у дворі?», «Ми йдемо на гірку або в пісочницю?»

4. Навіть малі діти налаштовані стати більш незалежними, тому пропонуйте вибір, коли є можливість. Ніхто ж не любить, коли йому постійно вказують, що робити. Запропонуйте на вибір кукурудзу або моркву, а не командуйте «Їж кукурудзу!». Це дасть дитині певне відчуття контролю.

5. Спробуйте перемикнути увагу дитини на щось цікаве. Це може бути іграшка, пейзаж чи книжка. Дитина таким чином зможе побачити, що свою енергію можна витрачати на інші заняття. Але якщо істерика вже почалась, цей спосіб навряд буде дієвим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 захопливих фільмів, на які можна піти з дітьми

6. Попередньо готуйте дитину до змін у житті. Це необхідно, наприклад, при вступі дитини до дитячого садку. Малюк повинен знати до дрібниць, що його чекає в перший день і як потрібно себе вести.

7. Давайте дитині достатньо позитивної уваги. Візьміть за звичку відзначати гарну поведінку дитини. Заохочуйте малюка похвалою і увагою до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фільмів для перегляду всією родиною

8. Дайте можливість дитині вибачитися. Малюк найчастіше після істерики починає розуміти, що був не правий. Якщо дорослі будуть продовжувати тиснути, ні до чого хорошого це не призведе. Покарання має бути чисто символічним. Дитина повинна сама розуміти, що зробила неправильний вчинок, а ви готові прийняти її вибачення. Це допоможе рухатися далі, попри те, що сталась така неприємність.

9. «Заговоріть зуби» дитині. Визначивши, що злість і обурення малюка може перерости в істерику, починайте говорити з ним... Говоріть про що завгодно, тільки не давайте отямитися. Буде краще, якщо інформація буде пізнавальна або розважальна, і дитина мимоволі зацікавиться описаними подіями.

10. Придумайте ліки від поганого настрою. Нехай це будуть якісь улюблені для дитини солодощі, які недоступні щодня. Яскраве драже, родзинки в шоколаді, «морські камінці» або ж фігурні мармеладки. Такі «ліки» навчать дитину контролювати свої емоції. Коли чадо вередує – запропонуєте «ліки». Головне: дитина повинна знати: якщо ці ліки не подіють – вона більше їх не отримає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найкращих мультфільмів 2018 року, що можна дивитися всією родиною

Будь-яку проблему можна уникнути, якщо вчасно провести профілактичні заходи. Коли ставите заборони дитині, то обов'язково аргументуйте їх. Наповніть ваше родинне спілкування яскравими враженнями, добротою та взаємодопомогою. Робіть все, щоб дитина відчувала вашу любов.

Новини по темі