Іван Миколайчук: 80 років від народження національного генія України

Іван Миколайчук, геніальний актор: цікаві факти до 80-річчя з дня народження

Сьогодні, 15 червня, виповнюється 80 років з Дня народження Івана Миколайчука – легендарного актора. Він зіграв головну роль у фільмі «Тіні забутих предків» Параджанова, був режисером «Така пізня така тепла осінь» та «Вавилон ХХ».

Поділитися:

До речі, останній фільм відкривав цьогорічний кінофестиваль «Молодість». Сьогодні в ефірі ранкового шоу «Сніданок з 1+1» розповіли про досягнення кіномитця.

Загальне визнання Миколайчук отримав через ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків». Фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях у 21 країні, за це він потрапив до Книги рекордів Гіннеса. На час зйомок цього кіношедевру Миколайчуку було 32 роки. Цікаво, що проби Івана були певним збігом дивних обставин і проходили без режисера Параджанова, якого вже покликав Юрій Іллєнко, відчуваючи, що перед ним неймовірний сили актор.

іван миколайчук

Згодом Сергій Параджанов називав Івана Миколайчука національним генієм, а його колеги казали, що Миколайчук ніколи не думав, як зіграти чи як стати, він буквально жив у кадрі і був дуже органічним. Гарвардський університет додав фільм «Тіні забутих предків» до тих, що обов’язково слід передивитись студенткам, які претендують на найвищий ступінь у кінознавстві.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Син Григорія Чапкіса поділився зворушливим танцем з батьком

Потім розпочалася нова сторінка у житті Івана Миколайчука – спробував себе як сценарист у фільмі «Білий птах з чорною відзнакою», а як режисер у фільмах «Вавилон ХХ» (за романом Василя Земляка «Лебедина зграя») та «Така пізня, така тепла осінь».

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Зірки згадують Григорія Чапкіса: Влад Яма теплими словами відгукнувся про маестро

Іван Миколайчук: цікаві факти

  • Жив у багатодітний родини із 13 дітей. Деякі з його братів та сестер досі мешкають на Батьківщині, в селі Чортория Чернівецької обл., де батьківську хату облаштували під музей-садибу імені Івана Миколайчука.
     
  • Односельчани подейкують, що того року, як помер Іван Миколайчук, до села Чорториї прилітали лебеді, яких в народі прозивали Івановими. У Миколайчука з односельчанами була теплі стосунки — він навіть мріяв накрити стіл на 5 км та пригостити їх всіх напоями та стравами.
  • Перед зйомками фільму "Бур'ян" Миколайчук морив себе голодом, щоб його герой мав реально виснажений вигляд.

  • Батько Миколайчука помер від раку під час зйомок фільму "Тіні забутих предків".

  • З 12 років грав у сільському самодіяльному театрі, потім – Чернівецьке музичне училище та Чернівецький музично-драматичний театр імені О. Кобилянської. В кіно дебютував ще студентом Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого – у курсовій режисерській роботі Леоніда Осики «Двоє».
     
  • Остання робота митця – сценарій картини «Небилиці про Івана» (1983). Проте поставити «Небилиці…» дали згоду лише восени 1986 року. Через хворобу Іван Васильович почати фільмування так і не зміг.
     
  • За своє 46-річне життя Іван Миколайчук зіграв 34 ролі, написав 9 сценаріїв та створив 2 режисерські роботи.
Новини по темі