«Так, для мене вік – це лише цифра»: Катя Осадча у свій день народження розповіла про пошук внутрішньої сили під час війни та про те, що би хотіла сказати собі 20-річній

Катя Осадча відзначає 41-річчя: інтерв'ю про пошук власної сили, ставлення до віку та нереалістичні стандарти краси у соцмережах
1+1 Україна

Катя Осадча святкує день народження: ексклюзивне інтерв'ю про пошук внутрішньої сили, ставлення до віку та нереалістичні стандарти краси в соцмережах

Поділитися:

Сьогодні, 12 вересня, ведуча 1+1 Україна Катя Осадча відзначає свій день народження - їй виповнюється 41 рік.

У свій день народження Осадча в бесіді з редакцією сайту 1plus1 відверто розповіла про те, що допомагає їй зберігати внутрішній ресурс під час повномасштабної війни, як вона ставиться до віку і які правила життя, на її думку, здатні допомогти покращити себе, навіть в умовах сучасних реалій життя українців.

Починається ваш новий особистий рік. Зрозуміло, що кожен українець мріє про одне й те саме. Але якщо пофантазувати та уявити, що перемога вже настала, що б ви хотіли побажати самій собі.

- Хотіла б побажати, звичайно, всім нам перемоги, а собі – стійкості, натхнення, сил та енергії втілення всіх тих проєктів, які є в моєму плані. Тому що зараз, як і телевізійні, так і соціальні проєкти, які є в плані, потребують багато сил, часу і натхнення. Я хочу побажати собі не вигорати, не зневірюватися, мати достатньо ментальних сил на все це. Тому що, якщо говорити про Фундацію Катерини Осадчої, якій скоро виповниться рік, то зараз у нас близько трьох паралельних проєктів – це проєкт з пошуку зниклих, це також освітній проєкт для дітей, спрямований на їхнє убезпечення від того, щоб вони не губилися, який ми скоро презентуємо. Це також велика виставка до Дня усиновлення. Про телевізійні проєкти поки що говорити не буду і розкривати все не буду, що є в плані. Я дуже вірю, що нам вдасться це втілити. Тому я би побажала собі більше часу, щоб це все втілити.

Катя Осадча
1+1 Україна

Ви не приховуєте, що, як і всі українці, іноді впадаєте в апатію. Як підтримувати внутрішній ресурс і як підтримати самого себе в цей час? Що допомагає вам особисто?

- Я, як і всі українці, перебуваю на цих емоційних гойдалках. Але мені допомагає робота та планування. За останній рік прочитала неймовірну кількість книжок саме про те, як віднайти внутрішній баланс. Одна з найулюбленіших - теорія Віктора Франкла про мету існування і про мету в цілому. І ця мета в житті… це може бути будь-що, - робота, діти, улюблена справа, - це те, що не дає нам завмирати. А дає нам прокидатися щодня і робити. Це всі мої соціальні проєкти, тому що я знаю, що, якби не ми, багатьох речей не сталося б за ці два роки. І це не бахвальство. Те, що ми робимо, допомагає конкретним людям. Якщо я прокинулася, пішла працювати і допомогла хоча б одній людині, і якщо хоча б одній людині в цьому світі стало краще жити, то це і є моя мета. Значить, не дарма прожила цей день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан, Андрухович та інші українські автори: Катя Осадча назвала 6 книг, які варто прочитати

Я теж іноді лежу і не можу піднятися від того, що не розумію, навіщо все це. Але потім я дивлюся на своїх дітей, як вони йдуть до школи і радіють кожному дню, я хочу бачити, як вони ростуть і бачать цей світ. Я також бачу людей, які зі мною працюють у пошуку зниклих і в усіх проєктах, які ми реалізовуємо, і як люди беруться за справу і які люди мене оточують – все це не дає мені впасти в яму апатії і не зневіритися, що життя не має сенсу.

Не існує віку у паспорті, існує вік у голові

Для вас вік - це лише цифра?

- Так, для мене вік – це лише цифра. Тому що всередині мені років 27, не більше. Днями я доїхала до Дніпра і стала на вейксьорф. І зрозуміла, що насправді не існує віку у паспорті, існує вік у голові. Мені подобається мій вік, тому що у мене вже достатньо досвіду, щоб робити серйозніші речі, ніж ті, що я робила у 20. Але в мене ще багато сил, енергії, задору, жаги до життя, і мені здається, що це взагалі ідеальний вік. Я вважаю, що 50 – це нові 20, тому у нас багато часу в запасі.

Катя Осадча
1+1 Україна

На піку популярності ідеальних картинок з фільтрами в Instagram, де можна побачити нереалістичні стандарти краси, яку пораду ви могли б дати жінкам, які не можуть прийняти себе такими, якими вони є?

- Любити себе такими, якими є! Я також неідеальна. Я теж дивлюся, що в 41 у мене з'явилися зморшки під очима, у мене не такий ідеальний прес, як би я хотіла, тому що я не займаюся спортом так, як мала б займатися. Є речі, які мене не влаштовують, але я стараюсь любити себе такою. Раджу всім жінкам не дивитися на інших, а дивитися на себе. Пробувати ставати прикладом для інших, і тією людиною, з якою вам добре, на яку ви би хотіли рівнятись. Нехай та людина, на яку ви хочете бути схожою – це будете тільки ви. Ідеальні картинки зовсім не такі ідеальні, як вам здається. Ми знаємо, що за посмішкою в Instagram можуть стояти ночі сліз та нещасливі долі. І це у 80 відсотків випадків, знаючи людей, які популярні в Instagram. Будьте самими собою. І нехай вам з собою буде, в першу чергу, добре.

Нехай та людина, на яку ви хочете бути схожою – це будете тільки ви

Яка риса характеру, на вашу особисту думку, є вашою силою, особливо під час війни.

- Емоційна стійкість. Щось має сильно вибити мене з колії, щоб я розвалилася морально. Також цілеспрямованість та лідерські якості. Я зараз зрозуміла, що збирати та мотивувати людей в такий непростий час дуже важливо. І я роблю це зі своїми командами, з якими працюю.

Назвіть три правила життя, які, на вашу думку, здатні допомогти покращити себе?

- Дисципліна, любов до себе, навчання.

Що було найскладнішим у роботі над проєктом Пошук зниклих. А що - найзворушливішим і найбільш надихаючим.

- Надихають відгуки наших заявників і неймовірно самовіддана команда, дівчата, які 24 на 7 на зв'язку з заявниками. Найскладніше це тупикові історії, де ми, на жаль, нічого не можемо зробити. А зворушують наші успішні кейси, коли ми через рік пошуків знаходимо на окупованих територіях людей, родичі яких вже зневірились в пошуку.

Що б ви хотіли сказати собі 20-річній?

- Я б сказала запам'ятовувати кожен день, і кожну мить, не нестися, а відчувати моменти, не засмучуватися через дрібниці, більше бути з близькими і вчитися швидше говорити «ні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Везла себе у пологовий сама»: Катя Осадча опублікувала архівні кадри з молодшим сином і поділилася історією його появи на світ

Новини по темі