День матері 2023 в Україні: точна дата та його історія свята

Коли День матері 2023 в Україні: дата та історія свята — 1+1
freepik.com

Коли відзначається День матері в Україні та яка історія становлення свята?

Поділитися:

День матері — міжнародне та локальне свято на честь матері сім’ї, а також материнства, материнських зв’язків та впливу матерів у суспільстві. День матері відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найчастіше в березні чи травні. 

коли день матері 2023 - 1+1

Коли День матері 2023 в Україні

День матері в Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. У 2023 році День матері в Україні припадає на неділю, 14 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 березня: про що насправді цей день (Акім Галімов у проєкті "Реальна історія")

День матері: історія свята

День Матері відзначають другої неділі травня, а сам травень вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни з проханням заступництва та допомоги. У травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві та відзначають День Матері. 

День матері в Україні

Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Ще здавна князі просили її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця вважалася опікункою лицарів українського духу — козацтва. 

У сучасній історії День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. У 1939 свято заборонила радянська влада. Під час Другої світової війни і окупації були спроби свято відродити. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну. За часів незалежної України свято встановлено 

«…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99. Відзначають його щороку у другу неділю травня.

Новини по темі