Коли День Соборності України: дата, історія та традиції

Коли День Соборності України 2023
Pixabay

Коли відзначають День соборності України та які традиції існують в цей день?

Поділитися:

День Соборності України — свято, яке має особливе історичне значення. Століттями розірваний український народ об'єднався на своїй землі заради створення єдиної держави. Коли відзначають День соборності України та які традиції існують в цей день? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2023: найважливіші свята та дати

Коли День Соборності України

День Соборності України щороку відзначають 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. У 2023 році ця дата випадає на неділю.

День Соборності України: історія

Офіційно День Собороності України був встановлений як державне свято у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

"Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка», — йшлося в тексті Акту Злуки.

Цього дня також згадують подію, яка відбулась рівно на рік раніше — 22 січня 1918 р. був прийнятий IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

На жаль, у ті часи провести об'єднання не вдалося, тому що згодом більшовики захопили Київ. Пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття. Тим не менш, саме укладання Акту Злуки вплинуло на подальшу історію українців, які не покладали надій стати вільною, незалежною та єдиною державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у січні 2023 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

День Соборності України: традиції

Вперше День Соборності українці відзначили 22 січня 1939 року у місті Хуст, яке входило на той час до автономної республіці Чехо-Словаччини. Тоді українці, які з'їхалися з різних місць до столиці Карпатської України, влаштували 30-тисячну маніфестацію під синьо-жовтими прапорами. 

А вже 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Львовов і Києвом було створено "живий ланцюг". Мільйони людей взялися за руки, щоб продемонструвати єдність та прагнення до свободи. Ця акція вважається однією з найбільших у світовій історії. Відтоді в Україні неодноразово створювалися «живі ланцюги» як символ єдності та стійкості українського народу.

У 2023 році Україна змушена вкотре боротися за власний суверенітет та незалежність через повномасштабну війну, яку росія влаштувала 24 лютого 2022 року з метою вкотре захопити українські землі. У 2014 році держава-терорист окупувала Крим, частину Донецької та Луганської областей. Завдяки героїчності, незламності та стійкості українського народу ми продовжуємо боротися з ворогом та йти до перемоги.

Новини по темі