Коли День студента: історія свята, традиції

Міжнародний день студента: дата, традиції свята
Pexels/Shvets Production

Міжнародний День студента 2021 в Україні святкують 17 листопада.

Поділитися:

Саме 17 листопада 1941 року на зборах в Лондоні Міжнародна Рада Студентів в пам'ять про події в Чехії оголосила свято "Міжнародний день студентів". Яка історія свята та які існують традиції до цього дня?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День студента: 5 молодіжних фільмів, які надихають рухатися вперед

День студента: історія свята

28 жовтня 1939 року поліція та підрозділі СС розігнали мирну демонстрацію з нагоди 21-ої річниці створення Чехословацької Республіки в Празі. Під час неї був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал, а 11 листопада він помер. Його похорон 15 листопада став протестом проти окупації. В ньому взяли участь багато тисяч людей.

На наступний день в Берліні провели нараду за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади на три роки. Насправді чеські ВНЗ відкрилися тільки після перемоги над нацизмом. Майно університетів підлягало конфіскації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому для здоров'я та щастя важливо постійно вчитися і як це робити правильно – коментує тренерка з розвитку мислення Наталія Кадя

Чому День студента 17 відмічають листопада

17 листопада в Празі та інших містах, де були університети, почалися масові арешти чеських студентів: 9 представників студентських організацій було страчено в празьких в'язницях, понад 1200 арештовано та відправлено в Заксенгаузен (концтабір в Німеччині).

В гуртожитки вривалися солдати, били студентів, потім вивозили їх на околиці Праги, не дивлячись на те, як студенти були вдягнені. Був мороз, деякі залишились в піжамах. Там продовжували знущання. Вони падали, а німці наступали на шиї чоботами. Іноземців та жінок, які проживали в гуртожитках, не чіпали.

Картинка студент

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила дорожнього руху 2021: які зміни у ПДР для велосипедистів, автомобілістів та пішоходів (відео)

Традиції на День студента

Зараз День студента не сприймається, як траурний день, а навпаки — він про веселощі, вечірки, квартирники, музику, спів та танці. У всьому світі його святкують по-різному: перед врученням дипломів перевдягаються в безглузді костюми, влаштовують один одному екскурсії по університетам, роблять пікніки, співають пісні про студентів, дивляться фільми про студентів, декламують вірші про студентство, надсилають або дарують один одному листівки до Дня студента. В Україні ці традиції такі самі, але окрім цього часто ВНЗ об'єднуються та створюють круті студентські вечірки. Це можуть бути як концерти, так і дискотеки та КВК-вечори, де розповідають анекдоти про студентів. Для молоді це прекрасна нагода провести гарно час, згадати найкращі моменти студентсткього життя та додати собі в скарбничку ще кілька веселих історій.

Посвята в студенти

Посвята в студенти — це день, коли університет офіційно приймає абітурієнта на навчання. Той дає клятву про плідну роботу та продуктивне навчання в стінах університету. Зазвичай проходить або на День студента, або на початку осені.

Або дитина, або робота: як українці поєднують дистанційне навчання дітей та роботу? Дивіться відео:

Новини по темі