Коли День святого Валентина в Україні: дата, історія та традиції

Коли День святого Валентина 2024: дата, історія, традиції
Freepik

День закоханих у 2024 році: дата, історія, традиції.

Поділитися:

День святого Валентина або День захоханих — свято, яке щорічно відзначають 14 лютого. У 2024 році дата святкування припадає на середу. 

День святого Валентина: історія

Існує кілька легенд про походження Дня святого Валентина. Одна з найпоширеніших розповідає, що римський священик Валентин жив у III столітті. У той час імператор Клавдій II заборонив шлюб для своїх солдатів, щоб вони могли зосередитися на битві. Валентин, однак, продовжував таємно вінчати закоханих, за що був страчений.

Інша легенда розповідає про римського єпископа Валентина, який закохався в сліпу дочку тюремника. Ссвященик зміг вилікувати кохану та навернув усю родину дівчини на християнство. Клавдій II, дізнавшись про це, наказав відтяти голову Валентину. Перед своєю смертю він написав їй любовний лист, який підписав «Ваш Валентин».

Варто зауважити, що з переходом ПЦУ на новоюліанський календар та УГКЦ на григоріанський дата Дня Святого Валентина не змінилася, оскільки свято прийшло до України вже з фіксованою датою і його немає у списку літургійних пам'ятних днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеї подарунків на 14 лютого: що подарувати на День святого Валентина

День закоханих: традиції

У багатьох країнах світу, зокрема й в Україні, Валентинів день є популярним святом. Воно нагадує про важливість цінувати тих, кого ми любимо. У цей день пари проводять час разом, дарують один одному подарунки, квіти, шоколад, листівки. Поширеною традицією є обмін валентинками між закоханими. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 трендів манікюру до Дня святого Валентина (фото)

Як обрати подарунок на День святого Валентина, дивіться у "Сніданку з 1+1":

Новини по темі