Коли День Варвари: дата, історія та традиції святкування в Україні

Коли День Варвари 2022: дата, історія та традиції
Freepik

Наближається День святої Варвари. Яка історія свята та які традиції існують у цей день?

Поділитися:

Вже скоро віряни відзначатимуть День святої великомучениці Варвари або Варварин день. Яка точна дата свята Варвари в грудні та історія, які народні традиції та прикмети існують у цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на листопад 2022: найважливіші свята та дати

Коли День Варвари 2022 в Україні

Народно-християнське свято на честь великомучениці Варвари відмічають православні християни щороку 17 грудня. У 2022 році цей день випадає на суботу.

День святої Варвари: історія

Свята Варвара народилася на сході Римської імперії в багатій язичницькій сім'ї. Її батько хотів виховати дочку в язичницькій вірі, але вона прийняла християнство. Спочатку батько тримав її під замком у високій башті, аби приховати  дончину красу, а згодом, коли вона відмовилася зректися віри в Бога, віддав її у в'язницю. Спочатку Варвару піддавали тортурам, але навіть це не змусило її відмовитися від християнства. Тоді дівчину засудули на смерть. Вона померла від руки власного батька. У IV столітті мощі святої Варвари перенесли до Константинополя, а потім до Києва в Золотоверхий Михайлівський монастир.

На Русі особливо шанували великомученицю. У багатьох селянських домівкав можна було зустріти ікони в образі святої Варвари. Їй молилися про захист від несподіваної смерті, важких хвороб та безпліддя. Варвара вважається покровителькою артилеристів, саперів, військових інженерів, гірників. Також подейкують, що історія життя Варвари стало основою для казки про Рапунцель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у листопаді 2022 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Варварин день: традиції

В Україні день Варвари — жіноче свято. 17 грудня дівчата готували вареники з маком або сиром і пригощали ними хлопців. Серед них обов'язково мали бути "пірхуни" — вареники, начинені борошном. Також цього дня ворожили на долю. У воду ставили гілки вишень — якщо до Різдва вони зацвітуть, то дівчина скоро вийде заміж. Якщо ж ні, то буде самотня.

На Варвару освячували воду і служили панахиду за померлими. Люди йшли до церкви, молилися за здоров’я і благополуччя, а також про захист від смерті без покаяння. Крім того, цього дня потрібно було прокинутися якомога раніше. За повір'ям, хто проспить на Варвару, той буде сонливим весь рік. Ще на день Варвари визначали погоду. Найчастіше у цей період посилюються морози.

День Варвари: народні прикмети

►Мороз за вікном — холодна погода триватиме ще довго.

►Зоряне небо віщує холоди, тьмяне — відлигу.

►Дим з труби вгору йде – до морозу, стелиться по землі – до потепління.

►Якщо на вулиці тепло, то буде хороший урожай льону.

►Ясна і безхмарна — чекайте морози.

►Якщо горобці збираються зграйками на деревах і голосно цвірінчать, то зима буде теплою.

Новини по темі