З днем святої Варвари: що не можна робити у Варварин день

Свято Варвари: що не можна робити у день святої Варвари
Pixabay/jmjbihoja

Що не можна робити на День святої Варвари та прикмети на Варварин день.

Поділитися:

17 грудня Православна церква вшановує пам’ять великомучениці Варвари. Варварин день вважається початком підготовки до святкування дня Святого Миколая. Святу Варвару вважають покровителькою жінок. До великомучениці звертаються за захистом від грому, вибухів, раптової смерті тощо. Ці вірування пов'язані із епізодом з житія святої — після її трагічної загибелі блискавка уразила її кривдників. 

День Варвари: історія свята

За переказами, Варвара народилася на сході Римської імперії. Була дочкою заможного язичника Діоскора. Він тримав її під замком у високій башті, щоб сховати дончину красу. Варвара таємно прийняла християнство, а коли розповіла про свою віру батькові, він відступився від доньки і передав владі на розправу. За наказом очільника міста Мартініана Варвара була піддана тортурам, а через відмову зректися Христа, засуджена на смерть. Страчена власним батьком, який відтяв її голову мечем. Невідома у ранньохристиянській традиції, через що історичність існування Варвари ставиться під сумнів. Згадується в документах починаючи з VII століття. Вшановується як свята-великомучениця католицькою, православною, коптською і вірменською церквами з IX століття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2021: найважливіші свята та дати

Вважається покровителькою артилеристів, саперів, військових інженерів, гірників та інших професій, що пов'язані з вибуховими речовинами. Варвара — один із персонажів «Золотої легенди». Вважається, що житіє Варвари послужило основою для казки про Рапунцель. За переказами мощі Варвари зберігаються у Володимирському соборі у Києві.

день святої Варвари

Варварин день: традиції і звичаї

На День Варвари дівчата готували вареники з маком чи сиром. З-поміж них обов'язково мали бути «пірхуни» — вареники, начинені борошном. Звареними варениками частували хлопців, уважно стежачи, кому саме попаде «пірхун». Невдаху, який витяг такого вареника, довгий час так і дражнили — «пірхун».

Також, у День святої Варвари дівчата ворожили на долю. Цього дня вони йшли в сад, ламали гілку вишні та ставили її у воду. Якщо на Різдво гілочки зацвітали, то це віщувало шлюб цього року. Якщо ж ні — сидіти в дівках.

З цього дня починаються морози, темніє рано, тому наші предки більшу частину дня проводили вдома.

17 грудня з ранку селяни відправлялися до церкви, молилися за здоров’я і благополуччя святій Варварі. Вірили, що великомучениця допоможе уникнути раптової смерті без покаяння, яку вважали найстрашнішим покаранням у християн.

Свята Варвара – жіноча заступниця. Їй молилися бездітні жінки, просячи допомогти завагітніти. Також до святої зверталися з проханням подарувати здоров’я дітям.

Варварин день: що можна і чого не можна робити

На Варвару можна мити посуд, готувати і прибирати. Бажано відвідати церкву і помолитися святій. Якщо такої можливості немає, то можна помолитися і вдома.

У свято не можна прати, білити та місити глину, це вважалося гріхом. З цього дня вводилася заборона на жіночі роботи (ткацтво та прядіння). Намагайтеся 17 грудня ні з ким не сваритися і не лихословити. Не слід спати допізна цього дня, бо хто заспить на Варвару, буде сонливим увесь рік.

День Варвари: народні прикмети

  • Якщо за вікном мороз, то холодна погода триватиме ще довго.
  • Зоряне небо – до холодів, тьмяне – до відлиги.
  • Дим з труби вгору йде – до морозу, стелиться по землі – до потепління.
  • Червоний захід сонця – до ясної погоди.
  • Хмарна погода віщує сніг.
  • Якщо на вулиці тепло, то буде хороший урожай льону.
  • Якщо погода ясна і безхмарна, то очікуються морози.
  • Якщо на деревах цього дня є іній, буде врожай на фрукти.
  • Якщо небо цієї ночі в зорях — буде холодна зима, якщо небо тьмяне — на тепло.
  • Якщо горобці збираються зграйками на деревах і голосно цвірінчать — на теплу зиму

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: коли починається та закінчується, що можна їсти

Варварин день: приказки

  • Варвара ночі вкрала, дня приточила.
  • Сави-Варвари ночі урвали, курей крали, під грубку клали.
  • Тріщить Варюха — бережи ніс і вухо.
  • Наша Варвара не любить юшки без навару.
  • Варвари заварять, а Сава поправить, а Микола цвяхом заб'є, вже тоді й зима.
Новини по темі