Коли День всіх святих 2023: дата, історія та традиції

Коли День всіх святих 2023 — 1+1
Freepik

Що за свято День всіх святих, коли та як його відзначають?

Поділитися:

День всіх святих, відомий також як Неділя всіх святих або Собор всіх святих, — свято, в якому зливаються елементи язичництва та християнства. Це один день в році, коли вшановують всіх угодників Божих. Термін "Усі святі" включає як канонізованих святих, так і тих, хто залишився невідомим за життя. У православних християн це день, коли згадуються всі шановані Церквою святі особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Петрів піст 2023: традиції та календар харчування

Коли Собор всіх святих 2023

Традиційно Собор всіх святих відзначають у наступну неділю після Дня Святої Трійці. У 2023 році Трійцю в Україні відзначали 4 червня, а отже, Собор всіх святих випадає на 11 червня. У католиків це свято називається День всіх святих і його відзначають щорічно 1 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на червень 2023: найважливіші свята та дати

День всіх святих: історія та традиції

Вперше День всіх святих згадується в IV столітті, а відзначати його почали з V століття. Вважається, що саме на Трійцю була заснована Церква, тому це свято відзначається через тиждень після Трійці. Свято Всіх мучеників, що пізніше стало Днем всіх святих, спочатку не святкувалося одночасно в усіх церквах: в деяких було переміщуваним святом, а в інших — нерухомим. Відомо, що за правління імператора Льва Мудрого це свято вже відзначалося, оскільки саме він збудував величний храм на честь Всіх святих.

Серед наших предків на Собор всіх святих було прийнято одружуватися. Вірилося, що такі шлюби будуть тривалими та міцними. У день свята традиційно у храмах проводять урочисті богослужіння, під час яких згадуються всі послідовники православної віри. У цей день можна відвідати церкву і звернутися до Бога у молитвах, попросивши про здоров'я, зцілення душі та тіла, а також допомоги в усіх справах.

Дізнайтеся історію саду бузків у Києві:

 

Новини по темі