Коли Івана Купала 2023: точна дата, історія та традиції

Коли Івана Купала 2023 в Україні: дата та традиції — 1+1
Freepik

Коли в Україні відзначають Івана Купала, яка історія і традиції цього свята?

Поділитися:

Івана Купала — це стародавнє слов'янське свято, яке бере свій початок з язичницьких часів. Коли в Україні відзначають це свято та яких традицій дотримуються в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння: про магічні ритуали у це свято розповіла письменниця Лада Лузіна

Коли Івана Купала в Україні: дата 2023

Дата святкування Івана Купала є незмінною і щороку припадає на 7 липня. Основні обряди святкування проводяться в ніч з 6 на 7 липня.

Свято Купала: історія

Свято Івана Купала має тисячолітню історію. Воно має язичницьке коріння і відзначалося в день літнього сонцестояння. Люди поклонялися Сонцю та проводили різноманітні обряди для хорошого урожаю, здоров'я та добробуту. В українській традиції свято Купала має веселу та фольклорну атмосферу і продовжується протягом ночі. Воно відображає глибокі зв'язки між людьми і природою, а також віру в магічну силу елементів. Воно пов'язане зі святкуванням любові, романтики та пошуком кохання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння 2023: коли найдовший день року, традиції та прикмети

Івана Купала: традиції святкування

Святкування проводиться переважно біля річок в ніч з 6 на 7 липня. Головна традиція свята – палити величезне багаття як символ захисту і очищення. Навколо багаття влаштовують народні гуляння: молодь стрибає через вогнище та веселиться. Зазвичай через багаття стрибають парами. За повір'ями, якщо хлопець з дівчиною, взявшись за руки, перестрибнуть вогонь, вони згодом одружаться і проживуть щасливе життя.

Дівчата влаштовую обряди ворожіння на своїх суджених. Вони плетуть вінки з польових квітів і перед заходом сонця збираються на вигонах біля річок, а потім пускають вінки по воді. Також, за народними віруваннями, в ніч на Івана Купала зацвітає папороть. Люди шукають її, щоб загадати найпотаємніше бажання.

Що можна і не можна робити на Івана Купала, дивіться:

Новини по темі