Навський Великдень: історія, традиції та заборони

Пасха мертвих: історія, традиції та що не можна робити — 1+1
Freepik

Навський Великдень — традиційне свято, яке відзначають в Україні у Світлу седмицю.

Поділитися:

Традиційне свято Навський Великдень має прадавні дохристиянські корені. У цей день шанують мертвих. Коли Навський Великдень 2023, які традиції та заборони існують?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2023: найважливіші свята та дати

Коли Навський Великдень 2023

Назва дня походить від старослов'янського кореня "нав", що означає "мрець", "гріб" або "ворожий дух". Інші назви — Мавський Великодень або Мертвецький Великдень. В народі вважали, що душі предків слід обов'язково згадувати. Непошановані померлі можуть сердитися на нащадків та мститися, тому важливо молитися за рідних, які покинули світ живих. В різних регіонах Навський Великдень відзначають у Чистий четвер або в перший четвер після Великодня. Найближча дата — 20 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світла седмиця 2023: традиції та заборони тижня після Великодня

Навський Великдень 2023: історія та традиції

Вважається, що з Пасхи до Радуниці душі померлих випускаються на землю. У Навський Великдень вони відзначають власне свято. Вони дуже небезпечні у сутінках, на них не впливають молитви чи хрест. Загалом померлі кілька разів на рік провідували своїх живих родичів — на Різдво, напередодні Великодня та Зелених свят, на Дмитра. Предки опікувались благополуччям живих, тому непошановані родичі могли сердитися на них та навіть мститися.

Традиційно у цей день в будинку запалювали свічку, щоб праведній душі було легше знайти дорогу. На підвіконня виставляли коливо — поминальну страву. До цього дня готувалися ретельно: прибирали могили, залишали там їжу та пригощали людей похилого віку з проханням помолитися за мертвого. Іноді було прийнято пекти спеціальний обрядовий хліб: три менші або одну велику паляницю, які ще називали мисочками. На Хоминому тижні справляли "прощальну трапезу", проводячи померлих до їхнього царства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Червона гірка (Антипасха) 2023: прикмети та традиції Фоминої неділі

Що не можна робити у Навський Великдень

  • Не варто називати душі предків "мерцями" або "покійниками", бо вони в цей час повертаються додому і все чують. 
  • Не рекомендується перебувати на цвинтарі вночі.
  • Не можна сваритися та лаятися.
  • Не можна говорити про покійних погано.

Новини по темі