Коли переводять годинник на зимовий час 2021: як впливає на здоров'я переведення стрілок годинника

Коли переводять годинник на зимовий час 2021 в Україні
Pixabay

Коли переведуть стрілки годинника на годину назад в Україні у 2021 році?

Поділитися:

Перехід на зимовий час у 2021 році відбудеться в останню неділю жовтня. Цього року дата переведення стрілок годинника припадає з 30 на 31 жовтня, тобто з суботи на неділю. Це дозволить у вихідний спати на годину довше і подовжить добу на одну годину.

Нагадуємо, що перехід на зимовий та літній час було запроваджено в 1981 році з метою заощадження електроенергії. Тому восени стрілки годинника переводять на зимовий час — на годину назад, а весною — на літній, на годину вперед. 

З приводу доцільності переведення годинників на літній та осінній час ведеться безліч суперечок. За останні роки все більше країн стали відмовлятися від цієї традиції через низьку ефективність і шкоду для здоров'я. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима близько? Бабине літо 2021: чи буде ще тепло цієї осені – прогнози від метеорологів (відео)

Як впливає на здоров'я переведення годинників на зимовий час

За даними вчених, сезонне переведення годинників негативно впливає на здоров'я, бо змінює біологічні ритми людини. Переведення стрілок годинника на годину назад провокує розвиток імунних і серцево-судинних захворювань, викликає загострення хронічних хвороб, порушення сну та може стати причиною осінньої депресії.

Як пережити перехід на зимовий час без стресу

Готуватися до переходу на зимовий час потрібно заздалегідь, бо на адаптацію до нового часу людині необхідно до 1,5 місяців. Для цього необхідно:

  • дотримуватися культури сну
  • заздалегідь починати прокидатись та лягати спати трішки раніше
  • змістити свої звичні процеси — робити всі фізіологічні процеси у такому ритмі, як це було раніше

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користь і шкода молока: чи можуть молочні продукти принести шкоду здоров'ю та чи варто пити молоко після 25 років (лікар-дієтолог розвінчує найпопулярніші міфи)

ВСД, склероз, остеохондроз: чому українцям ставлять вигадані діагнози — пояснює лікар Олексій Казаков:

Новини по темі