Коли починається Різдвяний піст 2023 року: нова дата, що можна та що не можна їсти

Коли починається Різдвяний піст 2023 року: нова дата, календар харчування
Freepik

Коли розпочинається Різдвяний піст у 2023 році за новим церковним календарем?

Поділитися:

Оскільки Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новоюліанський календар, всі неперехідні православні релігійні свята відзначатимуться на 13 днів раніше. Відповідно змінилися дати церковних постів. Коли Різдвяний піст 2023 за новою датою?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 вересня Православна церква України переходить на новий календар: коли буде Різдво та інші свята в Україні

Коли Різдвяний піст 2023 за новим церковним календарем

Традиційно щороку перед Різдвом Христовим, який тепер християни східного обряду відзначають 25 грудня (замість 7 січня), віряни мають дотримуватися суворого посту. Зміна дати святкування Різдва відповідно вплинула і на дату початку посту. У 2023 році Різдвяний піст за новим церковним календарем триватиме з 15 листопада по 24 грудня.

Що можна та не можна їсти на Різдвяний піст

Різдвяний піст має три основні етапи, які харектеризуються різними обмеженнями в їжі. Заборонено вживати яйця, молочну продукцію (сир, сметану, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м'ясо.

Від 15 листопада до 6 грудня. В цей період по вівторках, четвергах і суботах, неділях дозволено їсти рибу та пити вино. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п'ятницю потрібно дотримуватися сухоїдіння.

Від 7 грудня до 18 грудня. По понеділках можна їсти рослинну їжу без олії. По вівторках і четвергах — додавати до страв олію. В середу та п'ятницю варто дотрмуатся сухоїдіння. На вихідних до раціону можна додати рибу та олію, а також пити вино.

Від 19 грудня до 24 грудня. Цей період посту вважається найсуворішим.  Понеділок, середа та п'ятниця — сухоїдіння. У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви без олії. У суботу та неділю до страв дозволено додати олію.

Як правильно прикрасити стіл та які страви зробити на Різдво? Дивіться у "Сніданку з 1+1", який з 6 листопада виходитиме з 6:30 до 9:30 в ефірі 1+1 Україна та на YouTube:

Новини по темі