Коли Страсна п'ятниця 2023: дата, значення та традиції

Коли Страсна п'ятниця 2023 — значення та традиції (1+1)
Freepik

Що означає Страсна п'ятниця та які традиції існують в цей день?

Поділитися:

Страсна п'ятниця, а також Стражденна, Велика або Свята, — найсуворіший день Страсного тижня, останнього перед Великоднем. Що означає цей день та яких традицій варто дотримуватися?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великдень 2023: дата, традиції і прикмети

Коли Страсна п'ятниця 2023

Дата прив'язана до святкування Великодня, тому щороку змінюється. У 2023 році Страсна п'ятниця у православних християн припадає на 14 квітня.

Страсна п'ятниця: значення дня

Страсна п'ятниця — день розп'яття Христа. Для вірян це найскорботніший день Великого тижня, який відзначається за два дні перед Великоднем. У цей день віряни згадують про смерть Ісуса Христа на хресті, зняття Його з хреста та поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: календар харчування по днях

Страсна п'ятниця: традиції

У Страсну П'ятницю прийнято суворо дотримуватися Великого посту. Деякі навіть не їдять до закінчення чину виносу плащаниці, а потім вживають лише хліб та воду. Обід у цей день — пісний, не можна вживати навіть рибу. Здебільшого обходяться городиною: капустою, огірками, картоплею.

Літургію в церкві не проводять. Під час богослужіння читають дванадцять уривків з Євангелія, в яких розповідається про події на горі Голгофі. О третій годині дня з церков виносять Плащаницю, на якій зображений Ісус Христос, що лежить у гробі. Потім її встановлюють посередині храму на спеціальному помості, прикрашеному квітами. А вже ввечері влаштовують другу службу, під час якої християни стоять із запаленими свічками в руках, а Плащаницю вже обносять навколо храму.

Новини по темі