Страсний тиждень 2023: дата початку і завершення, історія та традиції

Коли Страсний тиждень 2023: дата та традиції  — 1+1
Freepik

Коли починається Страсний тиждень в Україні в 2023 році?

Поділитися:

В Україні серед вірян триває Великий піст — головний та найсуворіший піст перед Великоднем. Один з тижнів посту отримав назву Страсний. Які традиції та звичаї існують в цей період?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друга седмиця Великого посту: що можна їсти та що не можна робити

Коли Страсний тиждень 2023 в Україні

У 2023 році Великий піст у православних християн розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня, а у католиків — 22 лютого і завершиться 6 квітня. Страсна Седмиця є завершальним тижнем посту, а отже триватиме для правосланих християн в період з 10 по 15 квітня, а для католиків — з 2 по 7 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великдень 2023: дата, традиції і прикмети

Страсний тиждень: історія та традиції

Для вірян Страсний тиждень є найважливішим в році. Це останній тиждень перед Великоднем, що наступає за вербним тижнем. Назву Страсний він отримав через страждання Ісуса перед своєю кончиною. В цей період в храмах проводяться богослужіння, під час яких згадується земне життя Ісуса, зокрема останні події: його напуття, зрада, суд, розп’яття, страждання на хресті.

Протягом Страсного тижня всі православні християни, які протягом посту ще не сповідалися і не причащалися, повинні це обов'язково зробити у будь-який день зранку, окрім п'ятниці. У народні Страсна седмиця — період, в який прийнято суворо дотримуватися посту, наводити лад в будинку та готувати страви до великоднього столу. В селах прийнято сіяти ранні зернові культури та горох. У четвер Страсного тижня (Чистий Четвер) очищають своє тіло і випікають паски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст: народні прикмети та звичаї

Дні Страсного тижня

Всі дні Страсного тижня є Великими: 

  • Великий понеділок;
  • Великий вівторок;
  • Велика середа або Страсна Середа;
  • Великий четвер або Чистий четвер;
  • Велика п’ятниця або Страсна, Стражденна.
Новини по темі