Страсний тиждень за днями: що таке Страсна седмиця, коли вона триває, що не можна робити

Страсна седмиця: що не можна робити. Страсний тиждень за днями

Коли триває Страсний тиждень перед Великоднем? Страсна седмиця за днями тижня.

Поділитися:

Сьогодні, 18 квітня, розпочався Страсний тиждень перед Великоднем, який ще називається Страсна седмиця. Триватиме він з 18 по 24 квітня, і завершиться Великоднем, який православні християни цього року святкують 24 квітня. Страсна семидниця співпадає з останнім, найбільш суворим тижнем Великого посту.

Страсний тиждень за днями

Кожен день останнього тижня перед Великоднем має своє особливе значення і назву:

Великий понеділок. У 2022 році він припадає на 18 квітня. В цей день на церковному богослужінні розповідають про те, як Господь вигнав торговців з Єрусалимського храму. У Великий понеділок за народною традицією прийнято починати наводити лад в оселі, готуючись до Великодня. Не заборонено працювати фізично.

Великий вівторок. Великий вівторок 2022 припадає на 19 квітня. Вважається, що в цей день Ісус розповів апостолам багато важивих притч, серед яких про кінець світу та Страшний суд. За народними традиціями у Великий вівторок варто підготувати до свята одяг та предмети побуту. Прийнято у цей день прати та прасувати.

Велика середа. Цього року вона припадає на 20 квітня. Це важливий, хоча й трагічний день, оскільки саме в середу Іуда вирішив зрадити Ісуса за 30 срібників. У середу прийнято готуватися до Великоднього обіду: складати меню, починати робити закупівлі продуктів.

Чистий четвер. Чистий четвер 2022 припадає на 21 квітня. В цей день відбулася Таємна вечеря, зрада Іуди, омовіння Ісусом ніг апостолів. У цей день варто навести лад в думках, очистити душу і тіло та підготувтаи оселю до Великодня. А також саме в Чистий четвер найкраще пекти паски та фарбувати яйця.

Страсна п'ятниця. Страсна п'ятниця 2022 буде 22 квітня. Це трагічний день для вірян, коли Ісуса розіп'яли на хресті. Крім того, це найбільш суворий день Великого посту, коли не можна нічого їсти. У Страсну п'ятницю не можна працювати, варто молитися, сходити до храму. паски пекти на Страсну п'ятницю не можна.

Велика субота. Цього року останній день перед Великоднем припадає на 23 квітня. У суботу поховали Ісуса. У церкві проводиться служба. Також у суботу можна пекти паски та завершувати приготування до свята.

Завершується Страсна седмиця 2022 Великоднем у неділю 24 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паска в мультиварці: покроковий рецепт приготування великодньої паски

Страсний тиждень: що не можна робити

Страсний тиждень є найбільш суворим тижнем під час Великого посту. Не можна вживати м'ясні страви, рибу, яйця і молочні страви. У Страсну п'ятницю можна лише пити воду, їсти не можна нічого. Серед інших заборон є заборона на:

  • розваги;
  • святкування;
  • інтимну близькість;
  • сварки;
  • лихослів'я;
  • брехню;
  • заздрість;
  • вінчання;
  • хрещення.

Також у Страсну седмицю не можна відмовляти людям у допомозі.

Готуйте шоколадну паску за рецептом Руслана Сенічкіна у Чистий четвер чи Велику суботу:

Новини по темі