Коли українці святкуватимуть Великдень 2019

Пасха у 2019 році
pixabay.com

На які числа випадає свято Воскресіння Христового?

Поділитися:

Тиждень масляної триває. А це означає, що можна досхочу поласувати смачними млинцями. Вже 11 березня розпочнеться Великий піст, який триватиме до Великодня.

Великдень – перехідне церковне свято, що не прив'язане до традиційного календаря. Фіксованої дати свята Воскресіння Христового  немає, але його обов'язково святкують у неділю, в діапазоні з 4 квітня по 8 травня, а дату вираховують. Цьогоріч вона припадає на 28 квітня.

За тиждень до Великодня християни святять вербу. Розпочинається Страсний тиждень або, як його ще називають, Вербна неділя – свято входу Господнього в Єрусалим. У багатьох країнах світу Вербну неділю називають Пальмовою, це дерево є символом чистоти й непогрішності. Але на слов’янських територіях пальми не ростуть, а весна приходить саме з цвітінням верб.

Фото: unsplash.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 надсмачних рецептів ідеальної паски

Кількість гілочок не випадкова – вона повинна відповідати кількості членів сім'ї. В цей день є кумедна традиція – жартома бити один одного свяченою вербою і примовляти  «не я б’ю – верба б’є, здоров’я тобі дає».

Після освячення вербу висушують і залишають до наступного року в будинку. Віряни переконані: гілочки відганяють недобрих людей, хвороби, і забезпечують добробут у сім'ї.

Останній тиждень перед Великоднем найурочистіший, адже всі 7 днів мають велике значення і непорушні традиції. Найбільш важливі свята – Чистий четвер та Страсна п’ятниця.

У Чистий четвер заведено готувати паски, а також наводити порядок в будинку перед головними днями Пасхального тижня.

Страсна п’ятниця знаменується тим, що у церквах виносять плащаницю. Це тканина, у яку було загорнуте тіло Ісуса, зняте с хреста. За традицією в цей день варто відмовитися від їжі. не можна розважатися, виконувати хатню роботу й працювати на землі, але дозволено випікати паски. 

Фото: pixabay.com

А вже у ніч Воскресіння Христа після богослужіння віряни святять кошики з Великодніми стравами: паски, яйця та решту традиційних наїдків. Піст закінчився, і це означає, що церква дає згоду на споживання їжі.

У Великдень потрібно щиро радіти та від душі вітати людей. Цього дня звідусіль лунає «Христос воскрес!», на що варто відповідати «Воістину воскрес!».

Нагадаємо, що у 2019 році українці матимуть п'ять вихідних поспіль – з 27 по 30 квітня. І додатковий вихідний 1 травня в День праці.

Фото: unsplash.com

Новини по темі