5 надсмачних рецептів ідеальної паски

Нехай ваша великодня випічка стане окрасою святкового столу!

Поділитися:

До Великодня залишилось небагато часу, і саме час обрати свій рецепт ідеальної паски. Ми підготували для вас добірку з 5-ти духмяних рецептів пасхальної випічки, що буде до вподоби вашим рідним. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 страв, які стануть окрасою пасхального столу

ІДЕАЛЬНА ПАСКА 

Інгредієнти

свіжі дріжджі - 12 г

борошно - 300 г

цукор - 75 г

сіль - 1/4 ч. л.

жовтки - 7 шт.

молоко - 150 г

рослинно-вершкова суміш - 75 г

глазур для декору

Приготуйте смачну паску за рецептом Валентини Хамайко і насолоджуйтесь смаком духмяної пасхальної випічки! Дивіться відео, що  вище.

ПАСКА ПО-ЗАКАРПАТСЬКИ

Ведуча Алла Мазур разом із закарпатським шеф-кухарем приготувала запашну паску, що неодмінно стане окрасою великоднього кошику. 

Інгредієнти:

300 мл молока 

12 грамів дріжджів

2 столові ложки цукру 

2 яєчні жовтки 

25 грамів масла 

5 склянок борошна

100 грамів сухофруктів (чорнослив, сушена вишня, журавлина, курага) на 1 кг тіста

ПРИГОТУВАННЯ:

Щоб приготувати паску за традиційним закарпатським рецептом, потрібно спершу поставити опару.

1. Беремо 70 мл теплого молока, 12 грамів дріжджів і одну столову ложку цукру. Добре перемішуємо і ставимо в тепле місце. Готуємо тісто: робимо суміш з 250 мл молока, 2 жовтків і столової ложки цукру (якщо любите солодшу, дозвольте собі більше). Рідку суміш змішати з борошном, влити опару і замісити густе тісто. Щоб зробити паску модною, додайте 30 грамів міцного ароматного алкоголю (рому або коньяку) сухофрукти: чорнослив, сушену вишню, журавлину, курагу. Але не більше, ніж 100 грамів на 1 кг тіста.

2. За карпатськими традиціями, щоб тісто добре підійшло, його треба накрити білою серветкою або вишитим рушником та покласти зверху гілку освяченої верби.

3. Відставити у найтепліше місце. Потім розкладаємо по формах, даємо підійти і випікаємо в духовці при 175 градусах. Після того, як паски витягли з духовки, скропляємо холодною водою, щоб скоринка стала м'якішою і блискучою. 

4. Білі тугі білки викладаємо на паску. Прикрашаємо горіхами, сухофруктами, безе, шоколадом. Але найголовніший хіт цього сезону – маленькі висушені троянди. До речі, зробити їх досить легко. На 10 хвилин покладіть свіжі квіти у духовку, розігріту до 190 градусів.

ШОКОЛАДНА ПАСКА

Інгредієнти для опари

борошно - 100 г

цукор - 10 г

молоко - 90 мл

дріжджі - 5 г

Інгредієнти для тіста №1:

борошно - 430 г

какао - 30 г

цукор - 122 г

сіль - 5 г

молоко - 70 мл

амарето - 45 мл

мед - 16 г

0,5 скл великих яблук

кукурудзяне борошно за смаком

Інгредієнти для тіста №2:

жовтки - 6 шт.

вода - 35 мл

дріжджі - 10 г

масло - 80 г

шоколадні крихти, чорні родзинки, ваніль - 165 г

Приготуйте смачну шоколадну паску і зустрічайте свято усією родиною! Деталі приготування традиційної страви дивіться у відео. 

СИРНА ПАСКА

Інгредієнти

сир - 800 г

вершкове масло - 150 г

яйця - 5 шт.

сметана - 50 г

цукрова пудра - 150 г

ванільний цукор 

горіхи - 100 г

сухофрукти

Приготування:

1. Змішати сир, масло та яйця. Додати сметану, цукрову пудру та ванільний цукор. 

2. На пергаментний папір викласти горіхи. Подрібнити за допомогою молотка. 

3. Додати горіхи до рідкої суміші. Також додати сухофрукти.  

4. Викласти тісто у форму. Випікати годину притемпературі 160 градусів. 

ПАСКА З ЦУКАТАМИ 

Інгредієнти для опари

тепле молоко - 120 мл

борошно - 1 ст. л.

цукор - 1 ст. л.

дріжджі - 15 г

Інгредієнти для тіста:

масло - 100 г

цукор - 80 г

жовтки - 3-4 шт. 

яйце - 2 шт. 

борошно - 550 г

курага та родзинки за смаком 

Приготування

1. Приготувати опару, змішавши молоко, борошно, цукор та дріжджі. 

2. В окремій посудині змішати масло та цукор. Далі додати жовтки і два цілі яйця. Знову перемішати. 

3. Додати опару і змішати на невеликій швидкості. 

4. Додати борошно і далі замішувати тісто. 

5. Вимісити тісто на дошці руками. 

6. Залишити у мисці і накрити рушником на 1,5 - 2 год. 

7. Нарізати курагу та родзинки. Змішати з тістом.

8. Заповнити форми для випікання на третину. Залишити паску запікати на 15 хв. при температурі 190 градусів. 

9. Прикрасити паски глазур’ю та посипкою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно зібрати продуктовий кошик на Великдень: Поради Олексія Душки