Коли Успіння пресвятої Богородиці 2022: дата та традиції свята

Успіння пресвятої Богородиці 2022: коли відзначають в Україні
Pixabay/pasja1000

Коли відзначають Успіння пресвятої Богородиці у 2022 році?

Поділитися:

Успіння Пресвятої Богородиці — день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа. За християнською традицією називається Успінням, а не смертю. Назва свята – Успіння походить від слова «заснути». Християни в цей день згадують земне життя Богоматері та світлий перехід на небеса. 

Коли Успіння пресвятої Богородиці 2022 

Успіння Пресвятої Богородиці за григоріанським і новоюліанським календарями (у католиків зокрема) святкується щорічно 15 серпня, за юліанським — 15 (28) серпня. Православна церква в Україні відзначає день Успіння пресвятої Богородиці щорічно 28 серпня за церковним календарем.

Успіння пресвятої Богородиці: історія свята

За переказами, в один із днів перед Дівою Марією постав Архангел Гавриїл, який сповістив її про те, що через три дні вона покине землю і підніметься на небеса. В день Успіння в Єрусалимі зібралися для прощання з Богородицею майже всі апостоли. Протягом трьох днів і трьох ночей біля труни Божої матері перебували апостоли, оспівуючи псалми.

Успіння пресвятої Богородиці відзначається як велика урочистість в східних християнських церквах — православних і католицьких церквах, а також вірменській церкві. У римо-католицькій церкві того ж дня святкують урочистість Внебовзяття Діви Марії, події що відбулася відразу після Успіння.

Успіння пресвятої Богородиці — останнє, дванадцяте свято православного церковного року (завершується 28 серпня за новим стилем). А першим загальнохристиянським святом Нового року є Різдво Пресвятої Богородиці (21 вересня).

Успіння пресвятої Богородиці 2022: традиції дня

Для підготовки до Успіння пресвятої Богородиці віряни дотримуються Успенського посту з 14 по 27 серпня. На Успіння відвідують церковну службу, освячують хліб. Також святити можна горіхи, мед, фрукти та зерно. На святковому столі можна побачити фрукти, баранину, медовуху. 

Прикмети та повір’я на Успіння Пресвятої Богородиці

►Якщо молоде бабине літо сухе і сонячне, то в старе чекай негода.
►З Успіння сонце засинає.
►Озимі сій за три дні до Успіння, і три дні після свята.
►Радуга в цей день віщує теплу і довгу осінь.
►Багато павутини – зима буде ясною і холодною.

Новини по темі