Коли Вербна неділя: історія, традиції, народні прикмети Квітної неділі

Коли Вербна неділя 2023: дата та традиції свята — 1+1
Freepik

Коли в Україні Вербна неділя 2023?

Поділитися:

Вербна неділя або Квітна неділя — народна назва великого церковного свята Вхід Господній в Єрусалим, яке входить до числа дванадцяти найвизначніших свят. У цей день освячують вербу. Коли в Україні відзначають Вербну неділю та які традиції існують в цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ята седмиця Великого посту: що можна їсти та що не можна робити

Коли Вербна неділя 2023

Вербна неділя відзначається рівно за тиждень до Великодня, в шосту неділю Великого посту. У 2023 році Вербна неділя у православних християн припадає на 9 квітня. У католиків — 2 квітня.

Вербна неділя 2023: історія

Історія свята описана у Святому Письмi. У цей дeнь Ісус Христос воскрeсив помeрлого Лaзaря у Вiфанiї. Коли Ісус верхи на віслюку в'їхав у Єрусалим, жителі зустрічали його вигуком "Осанна", а на його шляху кидали пальмові гілки, різні квіти та навіть власний одяг. Відтоді той день став святом, а його атрибутом — пальмова гілка. В Україні пальми не ростуть, тому їх замінила верба. Це поширене дерево віщувало початок весни. Також у православних християн воно символізує чесноту, оновлення і нове життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Благовіщення 2023: історія, традиції та народні прикмети

Квітна неділя: традиції

У народі існує багато традиції, звичаїв та прикмет, пов’язаних саме із вербою. Напередодні в суботу або вже в неділю зранку віряни відвідують богослужіння в храмі і освячують гілки верби. Вдома вони ставлять гілочки у вазу, адже вони вважаються потужним оберегом. При зустрічі злегка стукати один одного вербою, примовляючи:

Не я б’ю — верба б’є,
За тиждень Великдень,
Недалечке червоне яєчко!

Також гілочками злегка ляскають хворих дітей, щоб дитина швидше одужала. За повір'ям, щоб горло ніколи не боліло, потрібно кілька "котиків" з гілки проковтнути.

На Вербну неділю Великий піст дещо послаблюється: можна вживати рослинну олію, рибу та морепродукти, а також дозволити собі один келих вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Чистий четвер: дата, традиції та народні прикмети

Народні прикмети на Вербну неділю

►Йде дощ на Вербну неділю — рік буде врожайний.
►Якщо на Вербну неділю сухо і тепло, то рік буде малоурожайний.
►Верба розпустилася на Вербну неділю – рік буде вдалим.
►Якщо з'їсти "котик" свяченої верби, то вирішиться важлива справа
►Якщо перед початком польових робіт встромити гілочки Верби в землю, то врожай буде багатий.
►Якщо сонячна погода на Вербну неділю, то рік пройде вдало.
►Який вітер дме на свято — такий буде й влітку.
►Якщо освяченою вербою легенько відхльостати худобу, то вона не хворітиме увесь рік.

Нагадуємо, по буднях о 7:00 дивіться ранкове шоу "Сніданок з 1+1" на телеканалі 1+1 Україна. Дізнавайтеся більше про життєвий і творчий шлях Вінсента ван Гога у відео:

Новини по темі