Коли Введення в храм Пресвятої Богородиці 2023: нова дата та традиції

Коли Введення в храм Пресвятої Богородиці: дата за новим стилем

Введення в храм Пресвятої Богородиці 2023: дата, історія та традиції свята.

Поділитися:

Одне з дванадцяти найважливіших церковних свят — Введення в храм Пресвятої Богородиці — цього року відзначають за новоюліанським календарем. Які історія, традиції та дата свята за новим стилем?

Коли Введення в храм Пресвятої Богородиці: нова дата

Оскільки від 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, Введення в храм Пресвятої Богородиці відзначатимуть раніше — 21 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли починається Різдвяний піст 2023 року: нова дата, що можна і що не можна їсти

Введення в храм Пресвятої Богородиці: історія

Свято присвячене духовному народженню матері Ісуса Христа, Діві Марії. За переказами, вона народилася в Назареті в родині Іоакима та Анни, які довго були бездітними та благали Бога про дитину. Одного дня до дружини з'явився ангел, який повідомив, що в їхній родині з'явиться дитина. Подружжя пообіцяло: якщо це диво станеться, то дитина буде служити Богу. До трьох років дівчинка, яку назвали Марією, жила з батьками. Потім вони відвели її в Єрусалимський храм, де вона молилася та вивчала заповіді. Подорослішавши, їй знайшли опікуна, вона одружилася та повернулася в Назарет.

Введення в храм Пресвятої Богородиці: традиції

У цей день в храмах проводять богослужіння, тому заведено відвідувати церкву. Також можна помолитися вдома. Пресвята Богородиця символізує гармонію та вважається покровителькою сімейного благополуччя. У неї просять родинного щастя, здоров'я для дітей, батьків, родичів. Також у свято накривають стіл, але оскільки зараз триває Різдвяний піст, то страви мають бути пісними. В цю дату дозволяється вживати рибу, страви з рослинною олією і трохи вина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий цикл українських свят: нові дати зимових свят

Чи зупиняти транспорт і роботу ТРЦ під час тривог? Дивіться у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 09:30 на телеканалі 1+1 Україна та на YouTube: 

Новини по темі