Кожен з нас може допомогти зібрати докази воєнних злочинів в Україні: чатботи від Мінцифри

Чатботи для фіксації воєнних злочинів росії на території України: перелік від Мінцфри
фотобанк УНІАН

Фіксація воєнних злочинів в Україні: долучитися має кожен.

Поділитися:

Вже третій тиждень росія веде загарбницьку війну проти України, руйнуючи будинки, школи, аеропорти, вокзали, лікарні і навіть пологові будинки. Це ниций, безпринципний ворог, який чинить безліч воєнних злочинів на території нашої держави. Ці злочини дуже важливо фіксувати, щоб збирати матеріал для притягнення країни-агресорки до відповідальності у майбутньому у міжнародних незалежних судах, зокрема і у Гаазькому трибуналі. Тож всіх українців просять робити фото та відеофіксацію воєнних злочинів росії проти України та надсилати у офіційні джерела збору такої інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фіксація воєнних злочинів росії в Україні: офіційні платформи (сайт, мобільний додаток, електронна пошта)

У Мінцифрі розповіли про 3 чатботи у Телеграмі, які допоможуть зібрати докази про злочини окупантів в Україні:

1. War Crime Bot — сюди треба надсилати докази порушень міжнародного гуманітарного права, прав людини та злочинів рф.

2. TRIBUNAL UA — чатбот для фіксації фото- та відеодоказів вбивства, насильства, пограбування цивільних чи військових окупантами.

3. SaveEcoBot — чатбот для повідомлень про злочини проти довкілля, які здійснюють російські війська на території України. Наприклад, докази руйнування очисних споруд, підпалів лісів, шкоди, заподіяної на АЕС тощо. 

У Мінцифрі запевняють: зафіксовані докази злочинів російських окупантів будуть оброблені та передані до Офісу Генпрокурора, Міністерства юстиції, МЗС, Міндовкілля та іншим відповідальним особам з метою подальшого захисту інтересів України у національних та міжнародних судах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні розпочали мобілізацію наступних черг резервістів

Нагадуємо також, що фото- і відеоматеріали зі злочинами росії проти українського народу можна відсилати на такі офіційні платформи:

►На сайт warcrimes.gov.ua.

►На сайт dokaz.gov.ua.

►У мобільний додаток "Київ Цифровий", розділ "Допомога армії" (повідомляють у КМДА).

►На адресу електронної пошти for.thehague@gmail.com

Група 1+1 media активно працює над знищенням фейків у міжнародному медіапросторі, а також взаємодіє з іноземними журналістами, аби масово спростовувати російську брехню, доносити до людей з усього світу найважливішу інформацію та фіксувати злочини рф на території України. Для цього на сайті ТСН.ua, що входить до складу 1+1 media, в розділі «Матеріали для Гааги» консолідовано публікується вся інформація про воєнні події на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не працюйте коригувальниками вогню: Міноборони звернулося до українців із закликом не розголошувати адреси потрапляння ракет

У Телеграм-каналі "Дія" повідомили, що саме вважати воєнним злочином:

  • Пошкодження об’єктів цивільної інфраструктури.
  • Поранення/загибель цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом.
  • Розташування та використання військової техніки в житлових кварталах міста.
  • Ведення бойових дій окупантом в житлових кварталах міста.
  • Фізичне насилля, позбавлення волі цивільного населення окупантом.
  • Використання цивільної інфраструктури з воєнною метою під прикриттям цивільних.

Кожен українець має усвідомити: чим більше ми зафіксуємо інформації про російські злочини, тим більше законних покарань ворог за них отримає у майбутньому.

Новини по темі