«Мистецтво – це моя зброя, і я намагатимуся робити так, щоб це допомогло нам знищити ворога», – Даніель Скрипник, художник

Інтерв'ю із автором графічного символу телемарафону Save Ukraine — #StopWar у вигляді соняшнику

Розмова з художником, що намалював графічний символ телемарафону Save Ukraine — #StopWar у вигляді соняшнику.

Поділитися:

Уже в неділю, 29 травня, о 21:00 за Києвом одночасно зі столиць України та Німеччини відбуватиметься другий благодійний телемарафон Save Ukraine — #StopWar. Графічним символом проєкту, навколо якого будується вся візуальна комунікація, є соняшник, створений українським художником Даніелем Скрипником. Ми поспілкувалися з автором про творчі відкриття, цікаві співпраці та історію створення вже легендарних соняхів.

Даніель, з чого розпочалася ваша творча кар’єра? Як це відбувалося? Художня школа, настанови батьків, чи проста випадковість?

Я малюю усе свідоме життя, скільки себе пам’ятаю. Це те, що почалося з дитинства і завжди було зі мною. Відбулася якась органічна взаємодія з цим ремеслом і мені досі це неймовірно подобається і надихає!

Усе почалося з мультиків, коли шаленою популярністю користувалися історії Disney, я змальовував певних персонажів цього всесвіту. Спершу це були звичайні малюнки олівцем, згодом переросло у різні віжуали, спеціальні постери, в анімацію та інші формати. 

Перший зірковий віжуал, який я створив, був для гурту Океан Ельзи. Це сталося в 2015-му, тоді у ОЕ вийшла пісня «Не твоя війна», яка потужно в мені відгукнулася. Я родом з Луганської області й в 2015 році, коли вийшов цей трек, якраз завершував навчання у школі. Я відчув велику емпатію до композиції, з чого й народилася ілюстрація.

Лідер гурту Святослав Вакарчук поширив її соціальними мережами, тож саме тоді українські медіа вперше підхопили мої роботи і почали цікавитися мною. Це стало справжнім поштовхом рухатися далі, шукати нову мотивацію й не зупинятися! 

Океан Ельзи

У вашій творчій біографії чимало цікавих співпраць, зокрема, з Imagine Dragons…

Взагалі, в якийсь момент я зрозумів, що мене найбільше надихають музиканти — творчі люди, що можуть руйнувати будь-які кордони музикою. У 2016, після успіху з ілюстрацією для ОЕ, я побачив анонси концертів Imagine Dragons і вирішив зробити кілька артів для “драконів”. Їхні треки давно знаходили відгук у мені, тож це було знаково.

Одну з ілюстрацій — колаж з портретами учасників гурту — я розмістив у коментарях під постом в Twitter, а на наступний день побачив, що вона розлетілася сотнями пабліків та фан-спільнот, мене почали тегати в дописах і дякувати за чудову роботу. Після цього все й почалося.

Взагалі, в мене є правило, яке я сповідував тоді і якого дотримуюся зараз: я створюю щось лише у тому випадку, якщо мені подобається проєкт. Фінансова складова немає жодного значення, я людина мистецтва і абсолютно залежу від цього. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми на вашому боці»: гурт Imagine Dragons підтримав Україну на благодійному марафоні Save Ukraine

Imagine Dragons

З ким ще доводилося співпрацювати?

З Grammy видався дуже цікавий досвід, адже ця премія має для мене мега-серйозне значення. Невипадково, бо це головна музична нагорода американського шоубізу й поп-культури загалом, а, отже, це в тому числі джерело мого натхнення. 

Після моєї співпраці з “драконами” організатори Grammy знайшли мене та запропонували створити ілюстрації з вокалістом гурту Maroon 5 — Adam Levine, на що я, звісно ж, погодився. Потім почалася взаємодія з гуртом Years and Years, Біллі Айліш з Adobe, Брітні Спірс, The Weekend, серіалом «Американська історія жахів» тощо.

По суті, саме ця подія допомогла мені зрозуміти, що я рухаюся у правильному напрямку, і познайомила з просто космічними людьми!

Даніель Скрипник

У багатьох ваших роботах фігурують соняхи. Чому саме ця квітка?

Історія з соняхами народилася ще в 2019 році. Усі роботи, які ви бачите, – це моя буденність, я займаюся цим щодня і не маю якоїсь альтернативної діяльності, так було завжди. 

У якийсь момент я усвідомив, що хочу мати свій власний почерк, свій знак. Було бажання зробити так, щоб коли згадують мене, – у голові одразу виникав конкретний символ. Це не з’явилося за один день, це історія, яка напрацьовувалась щодня, створюючи по 20-30 різних малюнків, скетчів. 

Я почав пригадувати весь свій шлях, своє дитинство, і так прийшов до соняха.  Для мене це містична рослина, вона викликає різні, кардинально протилежні, емоції. Тут і про темряву хочеться думати, якої дуже багато було у моєму житті та в історії нашої країни, і про світло та відродження, яке асоціюється з квіткою. Сонях для мене — це щось космічне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Save Ukraine — #StopWar: як пройшов міжнародний благодійний телемарафон на підтримку України

Арт Даніель Скрипник

Кожен художник намагається спілкуватися з глядачем через свої полотна. Що намагаєтеся сказати ви?

Важливо, щоб питання, яке я ставлю глядачеві, залишалося відкритим. Якщо це буде прямолінійна комунікація – це буде дуже-дуже сумна історія для мене як художника. Мені подобається і мене надихає, коли я бачу відгуки від інших людей, коли вони знаходять власні сенси у моїх сюжетах. 

Я для себе визначив два фактори успіху: перший - якщо мої роботи викликають емоції, другий — якщо мої роботи викликають запитання. 

Мені хочеться, аби більше людей бачили відображення себе у моїх роботах, адже тоді я буду відчувати себе абсолютно щасливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Найкраща версія «Шуму»: Go_A заспівали «весняночку» з волонтерського центру (благодійний марафон Save Ukraine — #StopWar)

Арт Даніель Скрипник

Як на вашу роботу та на вас персонально вплинула війна рф проти України?

Від першого дня війни я зрозумів: моя місія допомагати тим, чим я можу, на своєму мистецькому фронті. Я щиро переконаний, що творчість — це моя зброя, і я намагатимуся робити так, щоб це допомогло нам знищити ворога.

Саме тому зараз я активно долучаюся до телемарафонів Save Ukraine — #StopWar, адже подібні заходи обʼєднують мільйони людей в усьому світі і допомагають наближати нашу перемогу! 

Розкажіть детальніше про вашу місію у цьому проєкті

Я дуже вдячний за можливість долучитися до такого масштабного проєкту. Все моє мистецтво до цього моменту було відоме в Європі та США, тож зараз завдяки цьому я можу гучно говорити про те, що відбувається в нашій країні, доносити важливі меседжі до світової спільноти.

Тепер мої соняхи служать на користь України в межах телемарафону — і це надихає. Вдячний Володимиру Завадюку, керівнику Big Shows 1+1 media, за можливість бути дотичним до цього руху.

Зараз квітка соняшника символізує всю Україну. Я вкладав персональні символи та емоції в нього. Соняшник є спостерігачем, який бачить різні події навколо. Він сенсор, що відчуває емоції. Він візуалізує кожного, хто стикався зі сторонніми поглядами. Соняшник виростав у різних аспектах, але саме зараз, у найстрашніший та емоційний момент, соняшник розкрився. Дивлячись на Україну, відчуваючи кожного українця, він просить бути поміченим усім світом. Він просить світла. Вірю, що вже зовсім скоро сонце направить своє світло на нашу країну і тоді настане довгоочікувана перемога!

Якою буде перемога на вашому полотні?

Коли я зображатиму перемогу – на полотні буде світло й тепло, будуть чіткі кордони, безліч рослинності. Я бачу багато життя і величезну силу. 

У неділю, 29 травня, одночасно в столицях Німеччини та України пройде другий благодійний телемарафон Save Ukraine — #StopWar. Мета заходу залишається незмінною — привернути увагу світової спільноти до драматичних подій, що відбуваються в Україні, зібрати кошти для закупки медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пораненим та постраждалим, зокрема придбати хірургічні рентген апарати С-арки. Таке обладнання використовується для проведення операцій під контролем рентгенівського випромінювання, таких як вилучення уламків або фіксація кісток. Планується закупка хірургічних рентгенапаратів С-арки для 12 регіонів, що знаходяться поблизу ведення бойових дій¸ а також залучені до надання медичної допомоги пораненим і постраждалим. Вартість однієї одиниці стартує від 100 тисяч євро. Фандрейзинг відбуватиметься через глобальну ініціативу United24, а всі донати будуть автоматично перераховані на рахунки НБУ, закріплені за Міністерством охорони здоров'я. 

Телемарафон Save Ukraine — #StopWar реалізується командами 1+1 media, фестивалю Atlas, Суспільне та за підтримки національного мобільного оператора  Київстар, футбольного клубу «Динамо Київ», Міністерства культури та інформаційної політики та Міністерства закордонних справ. 

Сайт проєкту saveukraine.1plus1.ua

 

Новини по темі