Не всі переселенці отримають виплати з травня: що зміниться і кому не чекати на грошову допомогу від держави

Виплати переселенцям: зміни з травня (хто буде отримувати кошти від держави)
freepik.com

З травня змінюються умови нарахування грошової допомоги переселенцям.

Поділитися:

За травень і подальші місяці не всі внутрішні переселенці (ВПО) отримають грошову допомогу від держави. Передбачається, що люди, які вже можуть повернутися додому (там немає окупації і не йдуть бойові дії, їхні оселі не зруйновані і не пошкоджені), не будуть вже отримувати кошти від держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти-переселенці без супроводу батьків можуть отримати грошову допомогу від держави: скільки заплатять та до якого числа треба подати заяву

ВПО, які отримали статус переселенця і подали заяву на отримання грошової допомоги від держави до 30 квітня, вже найближчим часом мають отримати кошти за березень і квітень:

  • 2000 гривень на кожну дорослу особу;
  • 3000 гривень на кожну дитину чи людину з інвалідністю.

Ці кошти за березень і квітень можуть отримати:

►Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з тимчасово окупованих територій та з територій України, де ведуться бойові дії. Відповідно до розпорядження Кабміну №204 від 6 березня 2022 року та його доповненням № 213-р від 11 березня 2022 року, це мешканці Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва.

►ВПО, які станом на 1 березня 2022 року отримали щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання відповідно до постанова Кабміну №505 від 1 жовтня 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від Червоного Хреста: хто, як і скільки може отримати (роз’яснення від Мінсоцполітики)

Проте за травень і подальші місяці війни вже не всі переселенці можуть претендувати на ці кошти, а лише мешканці небезпечних районів, а також ті, житло яких зруйновано окупантом. Набула чинності Постанова Кабміну №457 від 16 квітня 2022 року, у якій сказано, що "починаючи з травня 2022 р. така допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг".

У тій же Постанові зазначено, що перелік територіальних громад, переселенці з яких мають право на отримання коштів від держави, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Переліку цих територій наразі немає, до того ж передбачається, що цей перелік може змінюватися в залежності від перебігу воєнних дій. Тож дана інформація буде періодично оновлюватися.

Дивіться, як голлівудська зірка Анджеліна Джолі провідала переселенців: як пройшов візит акторки у Львів:

Новини по темі