Діти-переселенці без супроводу батьків можуть отримати грошову допомогу від держави: скільки заплатять та до якого числа треба подати заяву

Грошова допомога дітям-переселенцям, які виїхали без супроводу батьків: яку суму можна отримати, до якого числа треба подати заяву
Facebook UNICEF Ukraine

Діти, які тікали від війни без супроводу батьків, можуть розраховувати на грошову допомогу від держави.

Поділитися:

Діти, які з різних причин перемістились всередині країни без супроводу батьків, а з родичами чи іншими дорослими, зможуть отримати допомогу на проживання як ВПО (внутрішньо переміщена особа). Що для цього треба зробити? Роз'яснення дали у Мінсоцполітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли нарахують кошти для ВПО та єПідтримки: найбільш поширені питання щодо послуг у "Дії"

На жаль, через війну, яку проти України розгорнула росія, безліч українських дітей були змушені покинути свої домівки. І далеко не всі з них виїжджали у безпечне місце у супроводі батьків. Такі діти, які тимчасово залишилися без опіки батьків чи законних представників, все одно зможуть отримати грошову допомогу переселенцям від держави. Міністр соціальної політики України Марина Лазебна каже:

"Через воєнні дії маємо ситуації, коли малолітні діти до 14 років евакуювались без супроводу батьків чи інших законних представників. Причини різні. Хтось втратив зв’язок з батьками через воєнні дії. В інших випадках батьки не могли евакуюватись разом з дитиною через стан здоров’я, необхідність догляду за іншим членом родини, службові обов’язки, і тому відправили дитину в умовно безпечне місце з родичем чи знайомим".

Тож у Мінсоцполітики повідомляють: Уряд ухвалив рішення, яке забезпечує виплату допомоги на проживання в розмірі 3000 гривень на місяць дітям, які є внутрішньо переміщеними особами і перемістились без супроводу законного представника. Рішення враховує різні форми влаштування та догляду за дітьми.

Як дітям-переселенцям отримати допомогу від держави?

Отже, щоб діти, які евакуювалися без супроводу батьків чи інших законних представників, могли отримати допомогу на проживання в розмірі 3000 гривень на місяць, треба "подати заяву на отримання цієї допомоги від імені дитини родичам, особам, яких батьки або законні представники дитини письмово уповноважили супроводжувати її, а також людям, які тимчасово взяли в свою родину дитину, яка залишилась без батьківського піклування. Одночасно забезпечується контроль за дотриманням прав таких дітей з боку служб у справах дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили платформу єДопомога для допомоги кожному, хто постраждав від російської агресії

Заява на отримання грошової допомоги для ВПО подається у місцнвий ЦНАП, або ж через додаток "Дія". Для отримання допомоги вказаним вище категоріям дітей строк подачі заяви продовжили до 15 травня. Нагадаємо, для всіх інших категорій ВПО кінцевий термін подання заяви на допомогу був 30 квітня. Якщо дотримуватися цих строків подання заяви, можна буде отримати грошову допомогу за березень і квітень у розмірі 2000 гривень для дорослих та 3000 гривень для дітей.

Хто може подати заяву від імені дитини? Відповідно до рішення Уряда це може бути:

  • особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки), за наявності документа, що підтверджує сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення;
  • особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;
  • особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишились без батьківського піклування (за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошова допомога внутрішнім переселенцям від Червоного Хреста: хто, як і скільки може отримати (роз’яснення від Мінсоцполітики)

Дивіться, як голлівудська акторка Анджеліна Джолі провідала переселенців: як пройшов візит зірки у Львів:

Новини по темі