5 технік саморелаксаціі, які допоможуть заспокоїтися у часи війни

5 вправ для зняття стресу, які можна робити будь-де
Unsplash

5 простих вправ, які допоможуть зменшити стрес та розслабитися.

Поділитися:

У стані постійної тривожності через побутові клопоти та війну чимало українців зазнали погіршення ментального здоров'я. Найкраща порада для такої ситуації — звернутися по допомогу до фахівця, адже лише він зможе вирішити причину проблеми. Якщо можливості записатися на прийом до психолога поки немає, пропонуємо дізнатися про кілька дієвих вправ, що сприятимуть заспокоєнню емоційного та фізичного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не потрібно бороти власні страхи: пояснення психолога у "Сніданку з 1+1"

Антистресові техніки для саморелаксації та зняття тривожності

1. "Дихання квадратом"

Дихання квадратом - метод дихальної гімнастики, спрямований на контрольоване та глибоке дихання. Охоплює чотири етапи: глибокий та вдих через ніс, утримання подиху на декілька секунд (2-4), повільний видих, пауза перед наступним вдихом. Цей ритмічний процес корисний для стресу, поліпшення концентрації та функції легень. 

Саморелаксація

2. "Заземлення"

Коли ви комфортно сідаєте і твердо розміщуєте ноги на підлозі, ви відчуваєте не лише фізичну, а й ментальну опору. Ви буквально "заземляєтеся". Усвідомте положення власного тіла та сфокусуйтеся на фізичних відчуттях. Поєднайте цю вправу із дихальними техніками та робіть це доки, поки не відчуєте полегшення.

Саморелаксація

3. "Самообійми"

Як і в попередній вправі, переміщення фокуса на фізичні відчуття тут допоможе справитися із емоційною кризою. Просто обійміть себе, і ваш організм зрозуміє, що він знаходиться у безпеці.

Саморелаксація

4. Потягніться

Підняти руки і потягнутися — своєрідна медитація, та ще й із користю для тіла. Це знімає напругу із м’язів та завдяки кровообігу забезпечує прилив енергії. Пам'ятайте, що у стані стресу напружений не лише мозок, а й м'язи. Повернення їх до нормального тонусу допоможе заспокоїти голову.

Саморелаксація

5. "Муха"

Настирливі комахи не так турбують восени, тому спробуйте уявити, що на вашому обличчі сидить муха. Заплющіть очі, спробуйте робити гримаси та напружувати свої м'язи так, наче хочете зігнати бідолашну тваринку. Ось вона на носі, тепер на щоці, а от вже на лобі — втягуйте щоки, щульте очі, підіймайте брови. Це допоможе розслабити обличчя та зняти напругу.

Саморелаксація

Фото: Freepik

Пам'ятайте, ці вправи — тимчасове рішення ситуації. Якщо потреба заспокоїтися виникає щоденно, обов'язково попіклуйтеся про себе та зверніться до фахівця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту "Говорить вся країна" психолога Оксани Зайцевої

На пригнічений стан часто впливає інформаційний шум. Як вберегти мозок від перенасичення інформацією – психотерапевт Олег Чабан. Дивіться сюжет у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06:30 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Новини по темі