Обвалився балкон і пошкодив припарковані машини: як відшкодувати збитки (поради юриста)

Як можна відшкодувати свої збитки, якщо обвалилася частина балкона і пошкодила машини, припарковані на подвір’ї? Розповідає юрист.

Поділитися:

В одному зі спальних районів Києва обвалилася частина балкону у багатоквартирному будинку. На щастя, ніхто не постраждав, проте уламки балкону пошкодили 2 машини, припарковані на подвір'ї. Як господарям цих автомобілів відшкодувати збитки? Розбиралися у шоу "Твій день".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ями на дорозі: як відшкодувати збитки за пошкоджений автомобіль (поради юриста)

Юрист Олександр Летючий наголосив:

"У нас є цивільний кодекс, за яким подібний обвал кваліфікується як нанесення шкоди майну. Гроші за отримані збитки можна повернути у судовому порядку від власника балкону, ЖЕКу чи ОСББ, в залежності від того, хто є балансоутримувачем приміщення з балконом".

Що ж треба зробити, щоб отримати грошову компенсацію у подібній ситуації? Юрист дає покрокову інструкцію:

  • Слід зробити детальну фото і відео зйомку пошкодженого майна, а також предмету, який спричинив пошкодження. У даному випадку це балкон та автомобілі.
  • Замовити незалежну експертизу, щоб дізнатися точну суму завданих збитків.
  • Дізнатися, хто є балансоутримувачем приміщення (автоматично є відповідальною стороною).
  • Встановити причину пошкодження майна.
  • Подати позов до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо дерево пошкодило машину? Практичні поради, які допоможуть отримати відшкодування – розповідає поліцейський та юрист

А далі в судовому порядку буде встановлюватися, хто і в якому розмірі повинен відшкодовувати збитки постраждалій стороні.

Дивіться також, що робити та до кого звертатись, якщо вас топлять сусіди: