Що робити, якщо дерево пошкодило машину? Практичні поради, які допоможуть отримати відшкодування – розповідає поліцейський та юрист

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Вчора через негоду та обледеніння під своєю ж вагою зламалося та впало безліч гілок дерев. Деякі з них пошкодили припарковані на вулиці авто. Що робити, якщо дерево пошкодило машину, як отримати відшкодування?

Поділитися:

Вчора через обледеніння на гілкопад було пошкоджено не одну машину, припарковану під деревом. Чи можна у такому разі розраховувати на компенсацію? До кого звертатися і що робити, якщо дерево пошкодило машину? У «Сніданку з 1+1» прокоментували поліцейський та юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на комунальні послуги 2022: на скільки відсотків зросте вартість гарячої води, опалення, газу та електроенергії для населення (прогнози Міністерства економіки)

Що робити, якщо на машину впало дерево?

Якщо на вашу машину впало дерево або гілка дерева, слід, в першу чергу, викликати поліцію, щоб зафіксувати цей факт. Поліцейський Дмитро Тимощук коментує це так:

«Якщо власники пошкодженого авто будуть слідкувати за ходом справи, шанси на відшкодування є. Наприклад, якщо дерево знаходиться на прибудинковій території, за яку відповідає ЖЕК чи ОСББ, саме цей орган і має нести відповідальність за пошкоджене майно».

Більш детально ситуацію з алгоритмом дій у разі пошкодження автомобіля деревом роз’яснює автоюрист Богдан Глядик:

►Після отримання пошкодження обов’язково викликайте патруль поліції, щоб зафіксувати факт, час і місце пошкодження майна.

►Сфотографуйте пошкодження з різних ракурсів, зніміть на відео з прив’язкою до місцевості: на фоні магазину, дорожнього знаку, таблички з адресою.

►Подбайте про свідків. Юрист каже:

«Наявність сторонніх людей, які підтвердять механізм отримання пошкодження, буде досить доречним».

►Якшо це можливо, знайдіть відеозаписи з камер спостереження на магазинах, банках, інших організаціях неподалік, записи з відеореєстраторів інших авто тощо.

Після цього розпочнеться довгий процес судів та експертиз. Буде вияснятися, яка організація відповідає за територію, на якій знаходиться дерево (це може бути ЖЕК, ОСББ, банк, магазин, будь-яка організація тощо). Також експертиза виявить, чи було дерево аварійним (хворим, старим. пошкодженим).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати постачальника газу та зручно контролювати всі нарахування, борги та переплати? (прокоментував експерт)

Якщо буде доведено, що гілка на машину впала через недбальство, власник авто може розраховувати на грошову компенсацію пошкодження. Але треба приготуватися, що процес встановлення фактів та відповідальних сторін буде доволі тривалим. Тому краще не паркуйте машини під деревами, обирайте більш безпечні місця для своїх авто.

Дивіться також, чи можливо компенсувати шкоду від запуску феєрверків на рівні закону в Україні:

ФОТО: Рexels/Arina Krasnikova

Новини по темі