Пам'ять по загиблим: 9 та 40 днів (що означають ці традиції поминання)

Чому відзначають 9 та 40 днів за померлим: поминальні традиції
pixabay.com/Myriams-Fotos

Чому в поминальній традиції настільки важливі 9 та 40 день після поховання?

Поділитися:

Через війну, яка вже 2 місяці точиться в Україні з російськими загарбниками, на жаль, вже тисячі цивільних та військових померли. Сьогодні як ніколи актуальними стають поминальні та поховальні традиції. Чому так важливо згадувати про померлих на 9-й та 40-й день після смерті? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли батьківська субота 2022: дата поминальних днів, традиції та заборони

Відповідно до християнських вірувань душа людини після смерті ще деякий час знаходиться між небом та землею. Вважається, що перші дні після смерті душа залишається у місцях, які були близькі людині за життя, спостерігає за рідними людьми. А далі вона постане пере Божим Судом. 

9 днів за померлим: що робити?

У християнстві вважається, що душа людини є безсмертною. Відповідно до церковної точки зору, в перший день після смерті душа не може усвідомити загибель тіла, дуже налякана. Потім вона починає блукати рідними місцями, спостерігати за дорогими людьми, згадувати кращі моменти життя. Також у перші дні після смерті душа спочатку підноситься на небо, а потім спускається під землю, щоб побачити, що може чекати її після Божого Суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2022: найважливіші свята та дати

Чому ж відзначаються саме 9 днів після смерті? Саме на 9-й день після смерті, за християнськими переказами, душа постає перед Божим Судом, де і вирішується, чи буде вона вічно у раю, чи ж, можливо, у пеклі. Тому родина мусить поминати покійника та молитися за те, щоб він отримав місце у раю.

Як правильно поминати на 9-й день? Про покійника в цей день варто згадувати лише хороше, щоб не нашкодити йому під час Божого Суду. Допомогти можуть і церковні поминання: у храмі доцільно замовити молитву за упокій, панахиду. Поминальні традиції 9-го дня включають скромний обід без спиртних напоїв. Під час поминок не можна веселитися, сміятися, варто поводитися скромно. Запросити на обід рідних та близьких покійнику людей.

40 днів за померлим: що робити?

Вважається, що Божий Суд триває у період з 9-го до 40-го дня після смерті. Це дуже важкий період для душі, в який всі рідні померлого повинні максимально підтримувати її. Після 9-ти днів душа тимчасово потрапляє до пекла, де може покаятися в своїх гріхах та побачити, як мучаться грішники. 

Чому поминають на 40 днів? Тому що саме на 40-й день приймається остаточне рішення: душа буде вічно у пеклі, чи в раю? Саме в цей день відбувається остаточне прощання з неприкаянною душею померлого, душа набуває своє місце у вічності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місячний календар на квітень 2022: сприятливі та несприятливі дні для справ

На 40-й день від родичів потрібне прийняття факту загибелі людини, щоб вона могла спокійно спочивати у вічності. Тож не бажано сильно тужити, але треба постійно згадувати людину у своїх думках. Важливо часто молитися за померлого у період між 9-м та 40-м днями, оскільки це допоможе душі на Божому Суді. Також вважається, що допоможуть відповідні церковні поминальні обряди.

40 днів після смерті: коли робити обід? Поминальні дні рахуються з дня смерті людини, до опівночі. Поминальний обід варто робитина 40-й день після смерті. Застілля має бути тихим, до обіду варто покликати близьких людей, родичів, друзів. Не можна говорити погано про померлого, щоб не нашкодити його душі на Божому Суді.

Після 40-ка днів душа померлого назавжди віддаляється у вічність і вже не цікавиться земним життям. 

Дивіться драматичну історію про Сергія Кряжа, який самотужки палив ворожу техніку і помер від куль окупантів:

Новини по темі