Підвищення пенсій та нові правила виплат військовим: які зміни чекають українців з 1 березня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які зміни чекають українців з 1 березня
Pexels

Для кого збільшили державні виплати та пенсії в Україні?

Поділитися:

З 1 березня відчутних змін зазнають виплати певним категоріям українців. Які ще зміни чекають на українців з 1 березня 2023 року розказали у сюжеті "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії з 1 березня зростуть: на скільки та кому підвищать

Підвищення пенсій з 1 березня

Більші пенсії отримуватимуть українці: з 1 березня стартує індексація. Виплати будуть збільшені майже на 20%. Цього разу підвищать навіть пенсіонерам, які отримують мінімалку. Виплату збільшать на 400 грн. Такі розрахунки надає Мінсоцполітики. Хто має достатній страховий стаж — 30 років для жінок та 35 років для чоловіків, і хто отримує пенсію вищу від мінімальної, в середньому можуть отримати 750 грн доплати. Найбільше донарахують військовим пенсіонерам і чорнобильцям — верхня межа індексації — 1500 грн. Перерахунок буде автоматичним, додатково звертатися нікуди не потрібно. 

індексація пенсій

Нові правила виплат військовим з 1 березня

З березня скасовують 30 000 грн доплати солдатам, які проходять службу в частинах і підрозділах поза зоною ведення бойових дій, а також строковикам, курсантам, офіцерам управлінь і штабів. Цю виплату залишать для бійців, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення. Щомісячну винагороду у 100 000 грн і надалі будуть отримувати військові на лінії зіткнення пропорційно часу виконання завдань. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на літній час 2023: коли в Україні переводять годинник

Які державні послуги стануть онлайн

Державні послуги стають швидшими та доступнішими: менше паперових документів, більше сервісів переходять онлайн. В Україні почала діяти програма інформатизації: у рівні умови стають села та мегаполіси, та запрацює все поступово, адже потрібні гроші. Держава ставить пріоритет на вітчизняне виробництво програмних і технічних засобів інформатизації. Менше імпортного обладнання — значить більше безпеки для функціонування державних органів, пояснили в Мінцифри.

Зміни для українських біженців в Польщі

Польща вводить оплату за проживання для українських біженців, які живуть в колективних притулках. Ті, хто живе більше як 120 днів, має компенсувати 50% витрат, але не більше 330 гривень. Звільнені від плати вагітні жінки, пенсіонери та особи з інвалідністю, а також родини з дітьми до 12 місяців, або хто має трьох і більше дітей. Також відсьогодні обов'язковим є Pesel — документ, який надає право на соціальну допомогу та медпослуги, роботу та навчання в країні. Ті, хто покине Польщу на 30 днів — статус втратить. 

Новий закон про медіа

►За російську пропаганду в Україні блокуватимуть онлайн медіа. Не треба буде навіть рішення суду, якщо онлайн ЗМІ має ні ідентифікованих журналістів, ні власників. Такі права Нацраді з питань телерадіо дасть новий закон про медіа. Він набуває чинності 31 березня.

►Не можна буде відтворювати в зареєстрованих в Україні медіа фонограми та кліпи російських співаків.

►На власників платформ у Фейсбуці чи Ютубі нові правила не поширюються,  однак Нацрада матиме право звернутися з проханням застосувати санкції.

►Власники телеграм-каналів можуть офіційно зареєструватися в Україні як засіб масової інформації. 

Для кого збільшили державні виплати з 1 березня, дивіться:

Новини по темі