Поливаний понеділок: коли і де відзначають у 2022 році

Коли поливаний понеділок 2022: як святкують понеділок після Великодня

Другий день після Великодня: як саме та де відзначають поливаний понеділок?

Поділитися:

Поливаний понеділок — другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня. За даними ООН більше ніж 4,5 млн українців залишили свою країну, рятуючи своє життя та життя своїх рідних. Більшість з них перебуває на прихистку українах Європи, де вже цієї неделі святкуватимуть католицький Великдень.

Здавна вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою та оздоровлює людей, має цілющу силу проти різних хворіб. Тому люди обливали водою одне одних. Окрім людей, окроплювати також худобу, птицю та бджоли з вуликами. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищення, звідки і походить назва "поливаний (обливаний) понеділок". 

Поливаний понеділок має й інші назви: Обливаний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка, Світлий понеділок, Волочильний понеділок. Остання назва походить від від волочильні, тобто ритуального обходу односельців на перший день Великодня. Взагалі обливаний понеділок – це християнізоване народне свято, яке символізує духовне весняне очищення. Наразі цей звичай перетворився на розвагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2022 по тижнях: календар харчування на кожен день

Коли та де відзначають поливаний понеділок у 2022 році

Звичай існує у Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині та здебільшого західній частині України. Оскільки поливаний понеділок відзначають на другий день Великодня, у 2022 році він випадає на 18 квітня у християн західного обряду. 

Обливаний понеділок в Україні

Поливаний понеділок як звичай зберігся здебільшого на західній частині України. Раніше це був також елемент залицяння між молодими: у понеділок хлопці обливали дівчат, а у вівторок – дівчата хлопців. Останніми роками саме в понеділок і дівчата, і хлопці поливають одне одного водою.

У Великодній понеділок практично по всій території Бойківщини ще й сьогодні, «хлопці дівчат очищають», тобто обливають холодною водою. На Сколівщині дівчата відкуплялися від хлопців писанками, щоб ті не обливали водою. На Поділлі звичай обливати дівчат водою у Великодній понеділок зберігся й досі. На Гуцульщині «дівки того дня дають легіням (парубкам) галунки (крашанки) і писанки. Цікаво, що до другої світової війни цей звичай можна було спостерігати майже в усіх селах Вінниччини, Кам'янеччини та Галичини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування

Поливаний понеділок: традиції

У обливаний понеділок, окрім основної традиції поливати одне одного водою та звичаю залицяння, також прийнято ходити до хрещених у гості із дарунками. Зазвичай, несли свячену паску та яйця. Хрещені ж у свою чергу також дарували на знак вдячності подарунки. У обливаний понеділок у країнах Європи зазвичай вихідний день і зачинені майже усі крамниці, на роботу також не ходять.  

У Польщі свято має назву – Шмігус-дінгус (польськ. Śmigus-dyngus). Дінгус (дінгусування) означав примус дівчат дарувати хлопцям яйця, під загрозою купання у річці чи обливання з відра. Шмігус – це удари гілочкою верби, стьобання різкою або "пальмової гілкою". Дівчина, яку не облили і не похлестали, вважала себе ображеною і турбувалася, оскільки це означало засудження за провину або відсутність інтересу зі сторони хлопців. У Чехії у Поливальний понеділок юнаки ходять вулицями і символічно стьобають дівчат гілками верби. Дівчина може облити хлопця водою, після чого тікає.

Новини по темі