Польська академія наук висуває кандидатуру Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури: «Сьогодні він у своєму Харкові. І він бореться»

Сергія Жадана висувають на Нобелівську премію з літератури: заява Польської академії наук
Instagram/serhiy_zhadan

Українського письменника Сергія Жадана висувають на Нобелівську премію з літератури.

Поділитися:

Польська академія наук вирішила висунути українського письменника Сергія Жадана на Набелівську премію з літератури. Про це йдеться у її офіційній заяві. Там написано наступне:

"Ми ухвалили постанову висунути Сергія Жадана кандидатом на Нобелівську премію з літератури. Жадан – один із найвидатніших поетів України та чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі. На нашу думку, він має бути лауреатом Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна в значній мірі говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні він у своєму Харкові. І він бореться".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премія BAFTA та єдність знаменитостей світу: підтримка — Україні, зневага та осуд — росії

Також у заяві Польської академії наук йдеться про підтримку України у боротьби з російськими загарбниками:

"Ми рішуче та одноголосно засуджуємо збройний напад росії на Україну. Агресивні дії кремля проти української нації та держави не мають виправдання. У воєнному кошмарі, спричиненому кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Сьогодні ми маємо особливим чином дати українцям відчуття, що вони є частиною Європи та вільного світу".

Нагадаємо, Сергій Жадан – український письменник, поет, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів "Жадан і Собаки" та "Лінія Маннергейма". Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів» тощо.

Сергій Жадан народився та виріс на Луганщині та вже багато років живе у Харкові. Саме Харков митець вважає рідним містом, і наразі не покидає його, незважаючи на жахливі обстріли російських загарбників та ризик для життя. Під час війни Сергій Жадан активно займається волонтерською діяльністю та наголошує на тому, що разом з іншими мешканцями міста буде до останнього боронити Харків та допомагати місцевим жителям протистояти агресії.

Сергій ЖаданФОТО: Instagram/serhiy_zhadan

У себе в Instagram Сергій Жадан днями написав:

"Про цю війну обов'язково буде багато написано й проспівано. Припускаю, це буде зовсім інша мова. Мова, яка формується просто сьогодні, щодня, по цілій країні. Поки що в ній забагато болю. Але цілком достатньо гніву. І, що головне – достатньо віри й любові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тревел-блогер Антон Птушкін відповів росіянам, "де він був 8 років" і назвав це звернення "можливо останнім"

В іншому пості Жадан написав:

"Над містом далі майорить наш прапор".

Сергій Жадан ХарківФОТО: Instagram/serhiy_zhadan

Перемога буде за нами. Ми обов'язково вистоїмо у цій запеклій боротьбі проти загарбників нашої рідної землі.

Новини по темі