«Профутбол Digital» розповіли історію футболістів, які вижили та евакуювалися з Маріуполя

«Профутбол Digital» розповіли історію футболістів, які вижили та евакуювалися з Маріуполя

Серед маріупольців, які змогли вибратися з окупації, ризикуючи власним життям, були і гравці футбольних клубів.

Поділитися:

Маріуполь – місто-герой, яке є символом мужності та незламності для всього світу. Ворожі російські снаряди, авіація та артилерія перетворили мирне прогресивне місто на руїни та суцільну темряву, а сотням тисяч людей довелося на собі відчути пекло війни. Серед маріупольців, які змогли вибратися з окупації, ризикуючи власним життям, були і гравці футбольних клубів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖФутболісти на війни: Профутбол Digital розповів історію голкіпера Святослава Сироти

Редакція «Профутбол Digital», спортивного проєкту групи 1+1 media, поспілкувалася з футболістами «Олександрії», «Яруди» та «Маріуполя» про те, за яких обставин вони дізнались про початок повномасштабного вторгнення, як доводилося протягом місяця залишатися в підвалі задля збереження життя та евакуюватися в нелюдських умовах.

Героями відеоматеріалу, повна версія якого доступна на YouTube-каналі «Профутбол Digital», стали: гравець «Олександрії» Артур Авагімян, футболісти маріупольського «Яруда» Ігор Биковський та Єгор Булгаков, головний тренер «Маріуполя» Остап Маркевич та його гравці – Родіон Плакса й Олександр Драмбаєв.

«Перші серйозні руйнування я побачив на початку березня. Після того, коли відвідав район Кірова у Маріуполі, не розмовляв майже добу. Будинки повністю згоріли, АЗС ніби вітром знесло, а люди стояли просто посеред дороги з валізами. Тоді чітко усвідомив масштаб трагедії», – зазначив під час інтерв’ю Ігор Биковський.

Профутбол Digital

Крім того, головний тренер ФК «Маріуполь» Остап Маркевич розповів про те, як від безжальних дій окупантів постраждала футбольна інфраструктура:

«У Маріуполі була одна з найкращих футбольних інфраструктур в Україні – критий манеж, одне штучне та три натуральні футбольні поля. До того ж керівництво нашого клубу постійно робили закупівлю необхідних речей. Проте нині, на превеликий жаль, там все зруйновано. Одна бомба, скинута на поле, – це воронка глибиною в 30-40 метрів…».

До того ж Артур Авагімян поділився архівним відео з власного будинку, в якому побували російські військові, вчинивши мародерство, розповів про хлопчика, який врятував його трофеї, та пригадав, як його родині довелося евакуюватися:

«Коли ще в складі «Чорноморця» ми грали проти «Маріуполя», одному місцевому хлопцю я подарував свою ігрову футболку. Під час окупації йому вдалося вийти зі мною на зв’язок. Він написав, щоб я не хвилювався, йому вдалося забрати з мого будинку кубки та ігрові футболки. І він поверне їх після того, як я повернусь до рідного міста… Рідним довелося виїжджали під обстрілами. Вони досі не можуть прийти в себе. Розповідали, що на вулицях бачили тіла мертвих людей, тварин і суцільну розруху довкола...».

Редакція «Профутбол Digital» вдячна кожному герою випуску за те, що зголосилися розповісти про ситуацію у Маріуполі та поділитися власним болючим досвідом перебування в окупації. Спортивні проєкти групи 1+1 media і надалі продовжуватимуть розповідати про спортсменів, які вступили до лав ЗСУ, та тих, хто на собі відчув жахіття невиправданої війни, яку розв’язала російська федерація на території України.

Профутбол Digital Куплавацький

Ключові меседжі випусків – #BoycottRussianSport, #TurnOffRussia, #StandWithUkraine, #StopWarInUkraine.

Автор матеріалу – спортивний журналіст Роман Куплевацький. 

Новини по темі