Різдвяні свята: коли колядують, щедрують та посівають в Україні

Коли колядувати, щедрувати і посівати за новим календарем: нові дати
freepik.com

Коли ходять колядувати та щедрувати по новому календарю?

Поділитися:

З 1 вересня 2023 року, після того, як Православна церква України ухвалила рішення про перехід на новий календар, в Україні відзначаємо церковні події відповідно до новоюліанського календаря (на 13 днів раніше). Коли колядують, щедрують і посівають в Україні за Новоюліанським календарем?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий цикл українських свят: нові дати зимових свят

Коли колядують в Україні

Колядування — це давній український різдвяний звичай, під час якого групи колядників, переодягнувшись у різні костюми, ходять від хати до хати, співають колядок і бажають господарям здоров'я, щастя та достатку. В Україні колядують зазвичай на Святвечір, у вечір перед Різдвом. У деяких областях України колядувати заведено на ранок Різдва. Тож, в Україні колядують:

  • увечері 24 грудня у Святвечір,
  • зранку 25 грудня у Різдво Христове.

Коли щедрують в Україні 

Щедрівки — це обрядові пісні, які приурочені до Щедрого вечора або до дня Маланки. Щедрування — давній український різдвяний звичай, під час якого групи щедрувальників, переодягнувшись у різні костюми, ходять від хати до хати, співають щедрівок і бажають господарям доброго врожаю, багатства та здоров'я. З переходом на новоюліанський стиль змінилася і дата, коли щедрують за новим календарем:

  •  31 грудня.

Коли посівають в Україні 2024

Посівання — це ще один звичай, під час якого групи посівальників, переодягнувшись у різні костюми, ходять від хати до хати, співают і засівають зерном. Цей звичай символізує початок нового року та нового життя. Засівати в українців заведено на свято Василя, він же старий Новий рік. Відповідь на питання, коли посівають в 2024 році за новим календаре:

  •  1 січня.

На відміну від колядок і щедрівок, засівальні пісні співають тільки хлопчики, юнаки та чоловіки.

Раніше, за юліанським календарем, колядування відбувалося 6 січня, напередодні Різдва, або 7 січня у ранок Різдва, а щедрування — 13 січня, напередодні старого Нового року. Посівання відбувалося 14 січня, на свято Василя. З переходом на новий календар дати цих традиційних обрядів змістилися.

Хто такий Дід Мороз? Коли українці почали прикрашати ялинку? Відповідає антропологиня Дарʼя Анцибор в "Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 по 9:30 у будні на "1+1 Україна":

Новини по темі