Руйнування храмів як складова знищення української історії: продюсер фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов про роботу над пошуками правди

Знищення церков як складова викорінення пам'яток історії України: історичний детектив "Таємничі манускрипти"

Вже 24 грудня на каналі 1+1 відбудеться прем’єра документального фільму «Таємничі манускрипти». Що про роботу над стрічкою розповідає продюсер Акім Галімов?

Поділитися:

Телеканал 1+1 готує прем'єру нового історичного детективу «Таємничі манускрипти», який стане продовженням документального циклу «Україна. Повернення своєї історії». Прем’єру глядачі зможуть побачити 24 грудня о 23:10 на каналі 1+1. Продюсер стрічки Акім Галімов у своєму блозі на сайті nv.ua розповів цікаві деталі роботи над цим фільмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рік 2022 на 1+1: святкові програми та фільми

Під час досліджень для фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов дійшов висновку, що низку ключових для України соборів було навмисно зруйновано, щоб зробити непоправну шкоду українській культурній спадщині та загалом дослідженню історії України. Наприклад, Акім Галімов розповідає про знищення Успенського собору Києво-Печерської Лаври на 43-й день фашистської окупації. Про цю подію Акім пише:

«Довгий час історики були впевнені, що храм знищили нацисти. Але сьогодні з’явилося багато фактів, які свідчать про те, що за злочином стояла інша сила. Радянська влада вже давно виношувала ідею підриву собору, і війна стала гарним приводом для цього».

Дослідження показали, що в Успенському соборі були могили литовських князів, які правили свого часу в Києві, та надгробок Костянтина Острозького. Пам’ять про таких видатних людей радянська влада прагнула знищити.

Таємничі манускрипти

У 1935 році радянська влада підірвала і Богоявленську церкву на Подолі в Києі, яку було побудовно у ХVII столітті коштом гетьмана Івана Мазепи. Про найбільш ймовірну причину її знищення Акім Галімов пише:

«Виявляється, в Богоявленській церкві знаходилося захоронення Петра Сагайдачного».

Також у своїй колонці Галімов згадує про Михайлівський собор у Києві, який було повністю знищено радянською владою у 1937 році. Цей храм побудував онук Ярослава Мудрого, і він мав велике значення для української історії. Перед знищенням зі стін собору зняли унікальну старовинну мозаїку часів Київської Русі, яка зараз відкриває зал давньоруського мистецтва в Третьяковській галереї в Москві. Лише наприкінці 90-х років ХХ століття Михайлівський собор було побудовано на тому ж місці у Києві, де він був з прадавніх часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телеканал 1+1 покаже нову частину історичного фільму «Україна. Повернення своєї історії» під назвою «Таємничі манускрипти»

Знищення храмів як цілеспрямоване викорінення нашої історії підтверджує і той факт, що за часів радянської влади зруйнували і церкву у румунському місті Галац, де було поховано Івана Мазепу. Акім Галімов зауважив:

«Конспірологія? Не знаю. Але цей храм був єдиною церквою, яку зруйнували у комуністичній Румунії».

Манускрипти

Ще більше цікавої інформації з першоджерел можна дізнатися 24 грудня на 1+1 у історичному детективі Акіма Галімова «Таємничі манускрипти».

Новини по темі