Шедевр, який ми втратили

10 фактів про Собор Паризької Богоматері.

Поділитися:

Вчора, 15 квітня, світ схвилювала новина про пожежу в одній з головних пам'яток Франції — Соборі Паризької Богоматері. Оповитий містичний легендами, хранитель священних реліквій та історії Парижу, Нотр-Дам де Парі опинився на межі зникнення.

Боротьбу з вогнем витримали стіни храму, дві високі вежі, фасад і вівтар. А ось 96-метровий шпиль, дах та чималу частину інтер’єру будівлі, що становить колосальну цінність для всієї Європи, зберегти не вдалося. Важливі факт про шедевр, який втратив світ — у добірці 1plus1.ua.

Unsplash

1. На зведення храму пішло майже два століття. Перший камінь король Людовик VII і Папа Олександр III заклали в 1163 році, але закінчилося будівництво лише в 1330. Саме тому архітектура будівлі поєднує в собі різні стилі — романський і готичний.

2. Вражаючий масштаб Собор Паризької Богоматері має не випадково. Згідно до початкового задуму, він мав бути таким великим, щоб вмістити всіх жителів Парижа. На той момент — близько 10 тисяч осіб.

3. У будівлі Нотр-Дам де Парі немає жодної стіни. Весь простір поділяють стовпи, з'єднані арками з вітражами.

Unsplash

4. Дзвіниця собору спочатку служила дозорною вежею. З її висоти було зручно спостерігати за тим, що відбувається не лише в місті, а й на підступах до нього. Таким чином, жителів вчасно сповіщали про небезпеку, що насувається.

5. В скарбниці Нотр-Дам де Парі зберігалася одна з найбільших християнських реліквій — терновий вінець Ісуса Христа. Привезений з Єрусалиму, він був викуплений королем Франції Людовіком IX. Як повідомили представники храму, священну реліквію вдалося врятувати від вогню.

6. За часів середньовіччя Собор Паризької Богоматері називали Біблією для тих, хто не вміє читати: вся історія християнства від гріхопадіння до Страшного суду відображена в численних скульптурах всередині храму.

Unsplash

7. Езотерики стверджують, що в химерах і гаргуйлях, які прикрашали дах Нотр-Дам де Парі, та в іншій його містичній символіці зашифрований код окультних навчань. У XVII столітті дослідники намагалися розкрити таємницю філософського каменю, який, як вважають, був закодований в стародавні часи алхіміками в архітектурі грандіозного історичного пам'ятника. Якщо вірити легендам, філософський камінь перетворює будь-який метал на золото, а свого власника наділяє безсмертям.

8. Роман Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері» надихнув уряд на реставрацію будівлі. Тільки в середині XIX століття розбиті статуї замінили і додали високий шпиль. Також саме в той період знесли будинки поблизу Нотр-Дам де Парі, щоб поліпшити вигляд на оновлений храм. Кажуть, що загалом на реставрацію пішло 6 мільйонів євро.

Unsplash

9. Собор Паризької Богоматері — не просто історична пам'ятка, а й діюча церква. Це місце паломництва, центр зосередження католицизму у Франції і обов'язковий пункт у програмі кожного туриста в Парижі. Щорічно храм відвідують понад 13 мільйонів мандрівників з усього світу.

10. Після пожежі, яка тривала до ранку 16 квітня, французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно пообіцяв перерахувати 100 мільйонів євро на відновлення собору. Президент Франції Еммануель Макрон також не втрачає оптимізму: «Ми побудували Нотр-Дам де Парі разом і відновимо його разом!».

Новини по темі